Punt final als ajuts extres per les nevades als boscos
La neteja de boscos després de les nevades en la convocatòria d'ajudes extraordinàries es tanca amb la bona coordinació entre la Generalitat i els propietaris, i amb més de 1.423 sol·licituds acceptades
Uns 9,3 milions d'euros s'han atorgat com a subvenció repartits entre les 1.423 sol·licituds acceptades, i tramitades, en la convocatòria d'ajuts extraordinària per netejar els boscos afectats per la gran nevada del 8 de març de 2010. En total, el temporal de neu va afectar prop de 35.000 hectàrees de forma greu o intensa i més de 110.000 de manera moderada. Els ajuts han permès als propietaris finançar més o menys un 50% dels treballs de neteja. Això ha representat actuar en un 63,1% de la superfície total que s'ha sol·licitat, i que complia amb els requisits de la convocatòria. Aquesta, però, i cal tenir-ho molt clar, bonificava aquells propietaris que s'haguessin agrupat. Els ajuts es van distribuir en unes 13 comarques, entre les quals destaquen de manera significativa les de la Selva, l'Alt i el Baix Empordà, i molt especialment el massís de les Gavarres.
Pel que fa a sol·licituds: al Baix Empordà, 285 propietaris es van agrupar en 8 expedients, seguits de la Selva, amb 66 propietaris i 17 expedients. Si fem un cop d'ull a la superfície sobre la qual s'ha treballat els números també són clars: 6.757 hectàrees a Girona, 1.901 hectàrees a Barcelona, 71,3 hectàrees a Lleida i 280 hectàrees a Tarragona.
L'estat dels boscos
Ahir, a Sant Sadurní de l'Heura es van clausurar les XXVIII Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera. Al matí, experts silvicultors van analitzar sobre el terreny com s'havien fet els treballs de neteja per pal·liar els danys en dues finques de Forallac: Ramals i Mas Vilaür, inclosa al PEIN de les Gavarres. Segons va explicar ahir Josep Maria Tusell, responsable de l'àrea tècnica del Consorci Forestal de Catalunya i coordinador de les jornades, la gestió conjunta dels treballs ha permès: una professionalització i tecnificació dels treballs, optimitzar recursos i disminuir costos, millorar la mobilització de recursos i, a banda dels treballs pròpiament pal·liatius, aprofitar el cost d'oportunitat per a la millora dels boscos i les infraestructures de les finques. Un exemple d'aquesta gestió conjunta ha estat l'Agrupació de Propietaris de Defensa Forestal Gavarres Nord, integrada per 53 propietaris que aglutinaven finques de Forallac, la Bisbal, Torrent, Palafrugell, Mont-ras i Vall-llobrega.
LA XIFRA
LA DATA
LA FRASE
Agrupacions forestals, una opció de futur?
Segons explicava ahir Àlex Muñoz, responsable de l'àrea d'Ajuts del Centre de Propietat Forestal, amb les ajudes es volia fomentar les associacions de propietaris forestals per tal d'aconseguir una resposta ràpida i eficient davant la catàstrofe de la nevada. Per Muñoz, amb això es volia també assegurar l'execució dels treballs, en què es promovia la gestió forestal conjunta. “Cal anar apostant per les agrupacions forestals perquè permet reduir els interlocutors i millora el percentatge d'execució”, destaca Muñoz. Aquest és un criteri que comparteix en part Josep Maria Tusell, responsable de l'àrea Tècnica del Consorci Forestal de Catalunya, si bé creu que cal polir alguns criteris: “Per exemple, alguns propietaris individuals, amb més hectàrees que altres agrupats, han quedat fora de les subvencions”, es lamenta Tusell.