Edificis reconvertits en museus
Una de les sortides de futur per als fars és transformar-se en centres d'interpretació o en museus. Alguns ja han posat mans a l'obra, com el far del cap de Creus, on se situa l'oficina d'informació del parc natural del Cap de Creus; el de Tossa, rehabilitat per albergar el Centre d'Interpretació dels Fars de la Mediterrània; el de la Banya, que funciona com a extensió del Museu del Port de Tarragona. O el de Vilanova i la Geltrú, seu del Museu del Mar.
Des del 1981, l'edifici del far de Vilanova alberga un museu que recull i guarda tot el que quedava en les casetes de la platja i en les botigues del barri de mar (ormejos, nanses, xarxes, gàbies…). Es va recopilar també documentació, fotografies i altre material per constituir una interessant col·lecció relacionada amb el mar i l'ofici dels homes del mar.
A Tossa, on la plaça de faroner va desaparèixer el 1999, la torre ha esdevingut un espai expositiu gestionat per l'Ajuntament, que proposa al visitant apropar-se al món dels fars com a element actiu del patrimoni marítim català. També el Museu del Port de Tarragona dóna a conèixer els aspectes generals d'aquest món i els específics dels fars de la zona marítima de Tarragona.
Altres fars han iniciat el camí per avançar en aquest sentit: el de Sant Sebastià, a Llafranc, ja té projecte per ser adequat com a espai públic, mentre que el de Calella albergarà un Centre d'Interpretació del Far i entrarà en funcionament aquest dilluns. La inauguració oficial (10.30 h) s'emmarca dins dels actes de festa major. El museu es podrà visitar els divendres, dissabtes i diumenges, de 17 a 21 h.