El Punt Casteller

El primer cara a cara vallenc, a l'Arboç

Els Castellers de Vilafranca volen portar castells de nou a la Patum

Per qui no pugui esperar fins a Sant Joan, enguany el primer derbi vallenc viurà un aperitiu, i serà aquest diumenge a l'Arboç, en la diada dels Minyons. De fet, Colla Vella i Colla Joves ja es van veure les cares per les Festes Decennals de la Candela, al febrer, però aquest serà el primer cop que es troben amb Manel Urbano i Joan Barquet com a caps de colla. Les dues agrupacions han assolit fins ara un nivell similar, amb el dos de vuit descarregat com a millor castell del 2011, i, de fet, totes dues volen continuar en la línia del cap de setmana passat. Sense descartar res fins a l'assaig d'aquesta nit, cap de les dues colles vol estirar més el braç que la màniga dotze dies abans de la diada de la festa major de Valls. Els de la camisa rosada, però, tenen els grans pilars com a arma que pot fer decantar la balança: ja han descarregat tres vegades el de sis i diumenge passat van carregar el de set pisos.

La Colla Vella, a més de la diada a l'Arboç, té un altre compromís dissabte a Reus, on tenen unes intencions similars a les de diumenge. Els Xiquets de Reus, en canvi, sí que voldrien fer un pas endavant en la diada de la Farinera, i si les darreres proves d'aquesta nit els esperonen, intentaran el primer castell de vuit de la temporada, un quatre.

Castells patumaires

L'única colla que ha manifestat la voluntat de plantar castells de nou aquest cap de setmana són els Castellers de Vilafranca, que actuaran a Berga, en una diada d'agermanament entre els dos elements declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat, Patum i castells. Els verds, que no rebaixen ni un pèl la seva ambició, volen intentar-hi el primer quatre de nou amb folre de la temporada si aconsegueixen reunir-hi prou camises. Si ho fessin, segurament l'acompanyarien del tres de nou, i el tercer castell seria el tres o el quatre de vuit amb l'agulla, tot i que no descarten estrenar el cinc de vuit o optar pel set de vuit per engrescar les seves files.

Reus (Baix Camp)
Dissabte 11 a les 18.30 h, a la plaça de Sant Pere, actuació dels Xiquets de Reus, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Jove de Sitges.
Barcelona (Barcelonès)
Dissabte 11 a les 18 h, a la ronda del Mig, actuació dels Castellers de la Vila de Gràcia, els de Lleida i els Xics de Granollers, amb motiu de la festa major del Baix Guinardó.
L'Arboç (Baix Penedès)
Diumenge 12 a les 12.30 h, a la plaça de la Vila, actuació dels Minyons de l'Arboç i les dues colles dels Xiquets Valls, Vella i Joves.
El Vendrell (Baix Penedès)
Diumenge 12 a les 13 h, a la plaça Vella, 85è aniversari dels Nens del Vendrell, amb els amfitrions i la Colla Jove Xiquets de Tarragona.
Sabadell (Vallès Occ.)
Diumenge 12 a les 12 h, a la plaça de la Creu Alta, actuació dels Castellers de Sabadell, els Bordegassos de Vilanova, els Castellers de Terrassa i els Matossers de Molins de Rei.
Berga (Berguedà)
Diumenge 12 a les 18 h, a la plaça de Sant Pere, actuació dels Castellers de Vilafranca.
XIULETS

Retallada castellera

La crisi ha portat retallades per totes bandes, i els castells no se n'han escapat. El programa casteller de la televisió pública catalana, Quarts de 9, no començarà a emetre's fins al 25 de juliol, un mes més tard que de costum. Així, s'haurà perdut més de dos mesos des del primer castell de nou de la temporada.

L'ANÈCDOTA

La plaça del Blat, en vermell

Uns dos-cents cinquanta castellers i simpatitzants de la Colla Joves van omplir diumenge la plaça del Blat per fer-se una gran foto de família. L'acte no tindria més transcendència si no fos perquè era la primera fotografia de grup que la colla es feia a Valls des de la represa de l'activitat castellera, l'any 1971. En aquella ocasió, la foto es va fer al Pati, i en blanc i negre.

APLAUDIMENTS

L'empenta dels saballuts

Fa tan sols un any que descarregaven el seu primer quatre de vuit, i enguany, a aquestes altures de la temporada, ja n'han descarregat tres. Diumenge podrien plantar el primer tres de vuit de la temporada, en la festa major de la Creu Alta, i atenció, perquè ja han fet proves serioses de cinc de vuit i de dos de vuit, castells que a l'assaig ja han pujat fins a quints.

El verd torna a dominar

El parèntesi del lideratge malva ha durat pocs dies. Els Castellers de Vilafranca, gràcies a la bona actuació feta a la Selva del Camp, tornen a encapçalar el rànquing casteller. Els Minyons, però, els segueixen de prop, i la novetat més destacada és la pujada dels Capgrossos de Mataró. Estrenant el dos de vuit i el tres de nou han escalat des de la sisena posició fins a la tercera, deixant enrere les colles de Valls, que s'intercanvien l'ordre.

El rànquing ha estat molt mogut aquesta setmana, i és que la temporada és als inicis i moltes colles encara no han trobat el seu lloc habitual. Així, els Castellers de Lleida surten de la taula, en una posició insòlita comparada amb les darreres temporades, desplaçats per uns Castellers d'Esplugues que probablement mai havien estat entre els quinze millors. Ni Xiquets de Tarragona, ni Nens del Vendrell ni Castellers de Terrassa s'han posat prou les piles per tornar a entrar a la classificació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.