Societat

Tres casos de càncer a l'escola de Vilanova de Raò on hi ha vint-i-cinc antenes de telefonia mòbil

L'associació Un Mat pour les Ondes ho atribueix a les ones emeses des del dipòsit municipal d'aigua, a pocs metres de l'escola

Una manifestació de veïns ha portat a la Prefectura de Perpinyà una petició “perquè l'Estat apliqui el principi de precaució”

Les autoritats acadèmiques de la Catalunya del Nord, la Inspection Académique, han confirmat l'existència de “tres casos de càncer entre els 220 alumnes del grup escolar Alfred Sauvy” a Vilanova de Raò i l'existència “d'un problema a nivell d'una antena (sic) de telefonia mòbil”, sense establir, tanmateix “un lligam de causa a efecte”.

Maryse Batlle, presidenta de l'associació Un Mat pour les Ondes (UMPO), afirma que a aquests tres casos de càncer cal afegir-hi “la trentena d'habitants dels voltants que, en tres anys, han estat afectats de càncers, leucèmia, accidents vasculars i Alzheimer”. La urbanització que envolta el dipòsit d'aigua on hi ha situades vint-i-cinc antenes acull majoritàriament una població de gent gran i cap dada oficial no confirma el que denuncien els veïns i l'associació.

El neuròleg Pierre Le Ruz, director d'un “ centre de recerques i d'informació independents sobre les ones electromagnètiques”, ha estat sol·licitat per l'associació UMPLO per realitzar un estudi de la situació. Segons Le Ruz la situació “justificaria que l'INVS (Institut de Vigilància Sanitària)del Ministeri de Salut francès realitzi un estudi seriós”. L'especialista ha realitzat mesures a l'escola i arreu del poble i ha trobat “valors molt superiors al llindar d'exposició recomanat de 0,6 volt/metre”. Al pati de l'escola afirma que ha mesurat 2 volt/metre i, en certs indrets del poble, diu que “l'exposició pot arribar fins a 6 volt/metre”. L'Ajuntament de Vilanova de Raò desmenteix aquests valors mesurats pel doctor Le Ruz i, segons el conseller municipal Yves Renard, “els experts escollits per l'Ajuntament han enregistrat una exposició de 0,5 volt/metre a l'escola”. La batllessa Jacqueline Irles, de la UMP, ha de decidir els propers dies si renova o no els contractes amb SFR i Bouygues Télécom i no vol fer declaracions a la premsa sobre aquest tema, però fonts municipals afirmen que “s'està cercant un lloc, allunyat de les zones habitades, per traslladar-hi les antenes, que permeti una bona cobertura telefònica de la població”.

La presidenta de l'associació UMPO no creu gaire en la bona voluntat de l'alcaldessa –i diputada UMP de la Catalunya del Nord a París– i afirma que “Irles ni s'ha mirat el dossier de les antenes, i per trobar una solució cal conèixer aquest dossier a fons”.

Una petició signada per quatre-cents d'habitants del poble ha estat entregada, després d'una manifestació d'un centenar de persones, a la Prefectura de Perpinyà perquè “l'Estat apliqui a Vilanova de Raò el principi de precaució”.

Per la seva banda, l'associació Robin des Toits, “membre del comitè operacional encarregat de l'experimentació sobre la reducció de l'exposició als camps electromagnètics en el marc de la Grenelle de les ones” ha adreçat una lletra a la batllessa recordant-li que “l'OMS ha afirmat recentment que les hiperfreqüències són potencialment cancerígenes per a l'home” i que “el Consell d'Europa ha adoptat una resolució reconeixent explícitament la toxicitat de les hiperfreqüències”. Aquesta associació “exigeix l'allunyament de les antenes de més de 500 metres de qualsevol lloc habitat per fer compatible la telefonia mòbil i la sanitat pública”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.