Societat

societat

Els pares carmelites deixen Palafrugell després de 93 anys

La mesura, que es farà efectiva al setembre, s'ha pres per la manca de vocacions

La comunitat preveu cedir el convent que ocupen al carrer Garriga a una fundació que té un clar caire social

Els pares carmelites descalços de la Mare de Déu del Mont Carmel deixen aquest estiu Palafrugell, on van arribar el 1918 i on han ocupat des de sempre un convent al carrer Garriga. Malgrat la seva marxa, motivada tant per la manca de vocacions com també per la impossibilitat de mantenir econòmicament tots els convents, el capítol provincial de l'orde, que es troba a Barcelona, no pensa clausurar el convent. L'orde preveu cedir la finca, que ocupa quasi tota una illa de cases dins la vila, a una fundació d'ajut social. “Estem en converses”, va dir el pare Agustí, responsable provincial de la comunitat, que defensa continuar aprofitant el convent.

L'actual comunitat carmelita de Palafrugell està integrada per dos germans: el pare Pere Màrtir Llívira Catafal, que va arribar a Palafrugell el 1995, i el germà Joan Badia, que és el prior i el rector de la parròquia de Mont-ras i que va arribar a Palafrugell l'any 2005. Llívira té previst marxar al juliol cap a la comunitat que l'orde té a Palma i Badia al setembre anirà destinat de prior a la seu de Barcelona, que es troba a la Diagonal. “El replegament també es fa per poder cuidar la gent gran de la comunitat”, va recordar el prior. Actualment, a Catalunya, hi ha 26 germans, dels quals més de la meitat tenen més de 75 anys d'edat.

La presència dels carmelites descalços a Palafrugell es deu a una casualitat, ja que la intenció inicial de la comunitat provincial era, a finals del segle XIX i principis del XX, recuperar el convent de Peralada, que havien perdut amb motiu de la desamortització de Mendizábal, l'any 1835. El convent de Peralada era el més antic de Girona, ja que va entrar en servei el 1293.

Mentre intentaven recuperar-lo, un amic els va proposar una casa amb un gran hort a Palafrugell. El 1917 van fer els tràmits i el 1918 es va fundar el convent, a càrrec del pare Josep Guillamí Rodó. El 1926 es va inaugurar l'església, que va ser cremada durant la Guerra Civil i refeta el 1948. Del convent destaca l'hort i la granja, que els pares venien els seus productes a la Bisbal.

LA DATA

1918
Va arribar
a Palafrugell l'orde dels Frares Descalços de la Santíssima Mare de Déu del Mont Carmel.

LA XIFRA

2
germans
integren actualment la comunitat de Palafrugell. Properament marxaran a Palma i a Barcelona.

‘Carmelites' prové del mont Carmel de l'actual Israel

El nom carmelites prové del mont Carmel, a l'actual Israel, on es va establir un grup d'ermitans al segle XII. Un segle després van fugir cap Europa davant las pressió dels musulmans.

Només quedarà una orde, les monges de l'asil

Amb la marxa dels carmelites només quedaran a Palafrugell les Germanetes dels Ancians Desemparats, que treballen al geriàtric. Aquesta orde va arribar a Palafrugell a finals del segle XIX.

Abans van marxar vedrunes, maristes i vetlladores

Les vedrunes va arribar a Palafrugell el 1859 i va marxar-ne el 2003. Els maristes, a primers de segle i van estar-hi fins a la Guerra Civil. Les religioses de Sant Josep o vetlladores van marxar el 1989.

Una comunitat integrada per només dos pares

La comunitat compta amb el pare Pere Màrtir Llívira, que va arribar fa 17 anys i al juliol marxa a Palma, i el pare prior Joan Badia, arribat fa 6 anys i que al setembre se'n va a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
HABITATGE

Un jutge reconeix el dret a compra de 168 pisos de lloguer assequible propietat d’Inmo Criteria

l’hospitalet de llobregat
TRANSPORTS

L’EMT introdueix el pagament amb targeta i mòbil als busos

Tarragona
SOCIETAT

CCOO alerta que les condicions empitjoren al transport per carretera

Barcelona
medi ambient

184 milions per al manteniment del clavegueram a Barcelona en els propers 8 anys

Barcelona
societat

Denunciats per navegar amb moto aquàtica dins dels Aiguamolls

sant pere pescador
successos

El vianant atropellat per un bus a Girona, a la UCI en estat greu

girona
SALUT

L’Alt Pirineu i Aran comencen la detecció precoç del càncer de coll uterí

Vielha
societat

L’Associació Rodes demana que es compri la Torre d’en Sastre

roses
SOCIETAT

Treball considera insuficients les mesures preventives de la planta de Botarell

Botarell