Societat

Raymond de Lacvivier, un erudit il·liberenc per redescobrir

Ausiàs Vera farà aquest divendres una conferència sobre aquest intel·lectual i arqueòleg que defensava des del Rosselló les normes ortogràfiques modernes del català ja a principi del segle XX

Ausiàs Vera i Grau és professor d'història i geografia en català al col·legi i liceu de Prada, i prepara actualment una tesis sobre Raymond de Lacvivier. La conferència que donarà aquest divendres, 24 de juny, a les cinc de la tarda a la Mediateca de Perpinyà, permetrà de redescobrir l'erudit rossellonès Raymond de Lacvivier (1852 -1930), un noble per les dues bandes de la seva família, l'occitana i la catalana. Apassionat per l'arqueologia i la historia del seu poble, Elna, i també de la Catalunya del Nord, Lacvivier va participar a la segona Renaixença rossellonesa a partir de 1900 col·laborant amb personalitats com Jean Amade, Joachim Comet, Lluís Pastre o Pau Berga. Redactà nombrosos articles en les revistes sàvies de l'època: Revue d'Histoire et d'Archéologie, Revue Catalane, Ruscino, La Veu del Canigó,... Entre el 1911 i el 1921 encapçalà un grup de catalanitzants de la Société d'Études Catalanes, la principal entitat cultural catalana del nord de llavors, per tal d'elaborar un diccionari català. Al mateix moment, al Principat de Catalunya naixia l'Institut d'Estudis Catalans, l'acadèmia de la llengua catalana, que va adoptar les normes ortogràfiques modernes del català vigents fins avui dia. Lacvivier fou des del principi un defensor incondicional d'aquesta normativització malgrat les crítiques molt dures que va rebre localment, sobretot de la revista Montanyes Regalades en el context tèrbol de la Primera Guerra mundial amb l'oposició entre germanòfils i francòfils a Catalunya. L'erudit rossellonès va ser oblidat per la història tot i la seva contribució als coneixements històrics i filològics sobre les terres catalanes i a la consolidació de la unitat de la llengua catalana.

La conferència d'aquest divendres a la Mediateca és proposada per la Direcció de Cultura de la vila de Perpinyà i l'entrada hi serà lliure i gratuïta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.