Societat

L'Espluga de Francolí

De l'ermita al poble

Una exposició de fotografies de Ramon Guasch commemora els 20 anys de la baixada des de l'ermita de la imatge de la Santíssima Trinitat

El Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí exposa una mostra fotogràfica commemorativa dels 20 anys de la baixada de la imatge de la Santíssima Trinitat des de l'ermita fins al poble. L'exposició es va inaugurar divendres i hi va participar Ramon Guasch, autor de les fotografies, i membres de la germandat de la Santíssima Trinitat, segons han informat fonts del museu.

L'estiu del 1991, els carrers de l'Espluga es van engalanar per rebre la visita de la imatge de la Santíssima Trinitat, que normalment és a l'ermita. El motiu va ser la commemoració del cinquantenari de l'entronització de la imatge nova, que es va crear el 1941, després que durant els primers mesos de la Guerra Civil espanyola fos destruïda la que hi havia a l'ermita. La reproducció en marbre de l'original va ser obra de l'escultor Frederic Marès, en atenció a l'encàrrec que li va fer Lluís Carulla, just després de la destrucció de la primera imatge. Va ser, per tant, una feina que es va dur a terme durant la guerra, amb el perill que això podia comportar tant per a l'escultor com per a l'autor de l'encàrrec.

L'any 1991, doncs, la imatge va ser portada solemnement de l'ermita, acompanyada en comitiva, i va fer l'entrada al poble per la urbanització Carreras, on se li havia preparat una portal de benvinguda. Des d'aquest punt va començar la processó de l'escultura pels carrers del poble, que tot el veïnat havia engalanat a consciència per celebrar l'acte. L'abat de Poblet va dir una missa en honor de la imatge a l'església nova, es va reprendre la processó i, un cop passada la nit, la imatge es va retornar a l'ermita, on van concloure els actes de commemoració amb un dinar, cants i balls populars.

L'exposició de Ramon Guasch, a més de les fotografies més protocol·làries de la processó, ofereix una interessant mirada de l'Espluga de Francolí els dies anteriors a l'arribada de la imatge. S'hi pot veure el treball que els vilatans van fer per guarnir el poble. La mostra testimonia així com ha afectat el pas del temps els carrers del poble i com ha canviat l'urbanisme, les botigues, els espais i, sobretot, les persones. L'exposició es podrà visitar fins al 2 d'agost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.