Madrid lidera la protesta estatal contra la crisi i clama per una vaga general
La manifestació de Madrid i el centenar de protestes a tot l'Estat posen de manifest la força del moviment
Les assemblees preparen una gran aturada
Gairebé un centenar de ciutats de tot l'Estat van ser l'escenari ahir de manifestacions en favor del moviment dels “indignats”, en una demostració de poder de convocatòria només igualat per l'inici de les acampades, el 15 de maig. Madrid va liderar la protesta pacífica estatal contra la crisi econòmica i la resposta que hi estan donant els partits polítics i els bancs i caixes. Aixecades la majoria de les acampades, la manifestació d'ahir a la capital de l'Estat va posar les bases per al següent punt en l'ordre del dia del moviment: la convocatòria d'una vaga general.
Les diverses manifestacions dels afores de Madrid van convergir a la plaça Neptuno, a només 300 metres del Congrés dels Diputats, un edifici que estava literalment rodejat de policies. Però la massiva manifestació madrilenya no va registrar cap mena d'incident. Hi van participar prop de 40.000 persones.
Però la seguretat no estava tant en el punt de mira a Madrid com a Barcelona. En aquest cas, l'eix central de la concentració i els crits que s'hi sentien va ser el rebuig a la reforma laboral, la retallada dels salaris i la de les pensions. A la majoria de les comunitats autònomes, la retallada no ha avançat tant com a Catalunya, però els “indignats” ja ho veuen venir. En el cas de Madrid, el blanc principal de les crítiques va ser l'executiu estatal i els bancs i caixes, que consideren responsables de la crisi i l'atur.
La majoria dels eslògans feien referència a la crisi, la corrupció política i la falta de resposta per als problemes socials. En un ambient molt festiu i familiar, els manifestants van reivindicar la necessitat d'una democràcia més participativa. “Que no, que no, que no ens representen!”, clamaven, i van carregar contra el govern espanyol, que presideix José Luis Rodríguez Zapatero.
Retallada de drets
La calor va fer que la manifestació festiva i reivindicativa avancés més ràpidament del que es preveia. Tot i que al matí semblava que Madrid encapçalaria el rànquing d'assistents a les manifestacions d'“indignats”, la protesta massiva de la tarda a Barcelona la va situar en segona posició.
Les oficines del Banc Santander i el mateix Palau Reial van ser objecte de mofa quan hi passava la manifestació. En un cas, per la investigació a Emilio Botín. En l'altre, per demanar-li al rei un pis com el del príncep Felip.
Detencions a París perquè la protesta no hi arreli
Tres-centes persones van participar ahir en una marxa solidària amb el moviment a París. La manifestació va provocar la detenció de cent persones perquè no estava autoritzada. Els gendarmes es van endur els que protestaven davant de la catedral de Notre-Dame de París, els van identificar i els van posar immediatament en llibertat. França tem que el moviment arreli al seu país i no vol concedir cap escletxa a la protesta ni a la solidaritat amb els joves de l'Estat espanyol. D'altra banda, mig miler de persones més van donar el suport a les manifestacions des de Brussel·les i tres-centes més a Lisboa.