Els casals i les colònies d'estiu agafen el relleu a les escoles
A les comarques de Girona s'hi espera una inscripció al voltant de 16.000 nenes i nens
Es calcula que es faran prop de 280 casals, que donaran feina a més de 1.900 monitors
En acabar-se el curs escolar, a moltes famílies se'ls planteja la qüestió de com ocuparan la mainada mentre els pares encara no fan vacances. Un recurs habitual són els casals d'estiu. Si se segueix la tònica dels últims anys –i tenint de referència les activitats que es notifiquen a Joventut de la Generalitat–, a les comarques de Girona aquest estiu n'hi haurà prop de 280, amb un total de 16.000 inscrits. La majoria els organitzen ampes d'escoles, esplais i ajuntaments. També institucions –per exemple el bisbat, a través d'entitats especialitzades– amb la col·laboració de les administracions públiques.
Assequible i de qualitat
“L'objectiu –explica Quim Ayats, regidor en funcions de Joventut de l'Ajuntament de Girona, ciutat on l'oferta és amplíssima– és que estiguin a l'abast de tothom i tinguin uns valors educatius. D'altra banda, la gestió la deixem a les mans de les pròpies entitats”. La filosofia dels casals de Girona és comuna a tots els ajuntaments. La majoria de les activitats que s'hi fan tampoc solen diferir massa. El programa elaborat a Roses pot servir d'exemple de quina és la línia de l'oferta. Per als més petits (a partir de 3 anys) es treballen les manualitats i la motricitat; als que tenen entre 7 i 14 anys se'ls proposen esports com el voleibol, el bàsquet, el futbol, l'handbol, el tennis, les disciplines de piscina, la vela o el surf de vela. Els més grans (fins a 16 anys) poden fer jocs de rol, acampades, excursions, tallers, jocs de platja, rutes en bici, etc.
Cuina
Des de fa uns anys, però, s'accentua l'especialització dels casals i apareixen propostes inèdites. Serveixi d'exemple el menú elaborat per l'Escola d'Hostaleria de l'Alt Empordà i l'Ajuntament de Figueres per a vint nois i noies de 10 a 14 anys: el primer casal d'estiu de cuina. Comença el dia 4 de juliol. S'hi impartiran nocions de cuina bàsica i es faran jocs i altres activitats relacionades amb l'alimentació i els bons hàbits alimentaris. “La iniciativa –comenta el responsable de relacions externes de l'escola, Josep Sucarrats– forma part de l'obertura cap a la societat que venim fent i, a més, complementa l'oferta d'estiu per a joves de l'Ajuntament”.
Cinema
A Palafrugell, l'Aula de cinema organitza des de fa tan sols tres anys un casal de cinema. Sota la direcció de Joan Moliner, 25 nois i noies de 10 a 16 anys aprendran al llarg del juliol tot el procés de preparar, gravar i produir un curtmetratge. La pel·lícula resultant –Casal infernal III, es titularà– es projectarà al Teatre Municipal, junt amb els films sorgits de l'Aula de cinema. Com que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament, la inscripció és assequible: 155 euros.
Brigadistes
El Consell Comarcal i alguns ajuntaments de la Garrotxa organitzen unes brigades de voluntaris de 14 i 15 anys. Els participants donen suport a determinades feines, com ara a la piscina, a la brigada municipal o al casal, per exemple. En cap cas substitueixen els professionals que normalment hi treballen. De compensació, als brigadistes se'ls obsequia amb una sortida de cap de setmana. La iniciativa es va experimentar per primer cop al 2006, amb tan sols 17 participants. Aquest estiu està previst que n'hi hagi prop de 130.
Un monitor per cada deu nens
La normativa que regula els casals i les colònies –inclosa en un decret del 2003– estipula que almenys el 40 % de l'equip ha de tenir el títol de monitor d'activitats de lleure infantil i juvenil. Si el casal o la colònia té 25 o més participants, el responsable ha de tenir el títol de director de lleure. En el cas que el nombre d'inscrits sigui inferior, n'hi ha prou amb el diploma de monitor. D'altra banda, s'assenyala que si el casal o la colònia dura més de quatre dies cal notificar-lo a Joventut de la Generalitat vint dies abans que comenci. El registre, expliquen des d'aquesta direcció general, és indispensable a efectes de seguretat. Per exemple: per poder fer
un rescat en cas d'un incendi forestal, cal que els serveis d'emergència sàpiguen que existeix aquella activitat i en coneguin les característiques i les edats dels participants. A la Generalitat lamenten que sovint no es complimenta aquesta notificació. Pel que fa a assegurances, els casals i les colònies n'han de contractar una d'accidents amb uns capitals mínims de 3.005,06 euros en cas de mort i de 6.010,12 euros en cas d'invalidesa, així com una assegurança de responsabilitat civil amb un mínim de 150.253,03 euros per víctima i de 601.012,10 euros per sinistre.