Societat

La mainada amb discapacitats disposa de casals especialitzats

A diferència dels casals ordinaris, aquests necessiten un monitor per cada tres participants, circumstància que n'encareix els costos econòmics

En els casals organitzats per institucions públiques es reserven unes places per a mainada amb necessitats especials. El gros de la demanda, però, es cobreix amb casals pensats expressament per a aquest segment de la població i que solen organitzar els mateixos centres educatius especialitzats.

Un dels més nous és el que munta des de l'any passat l'AMPA del centre educatiu d'educació especial Font de l'Abella de Girona, destinat a discapacitats intel·lectuals i físics. La primera edició va anar molt bé i els pares van decidir consolidar l'experiència. “Feia temps que hi anàvem al darrere, perquè en els casals ordinaris no els poden atendre tan bé com aquesta mainada necessita i, a més, els excloïen de segons quines activitats”, argumenta la presidenta de l'AMPA de la Font de l'Abella, Àngels Torrabadella.

Vigilar la rutina

En la primera edició van participar 27 nenes i nens i en la d'aquest estiu han tingut 42 inscripcions per a 35 places. Hi treballen 14 monitors especialitzats i 4 voluntaris. Aquest casal comença avui i s'acaba el 29 de juliol, en horari seguit de les nou del matí a les cinc de la tarda. Es fa a la mateixa seu de l'escola i encara que es posa més l'accent en el vessant lúdic, es mira de seguir les pautes del curs per no trencar la rutina més del compte. Quedar-se a dinar, per exemple, estalvia maldecaps de desplaçaments però sobretot serveix perquè els participants segueixin amb els seus costums.

Ajudes

Com que la ràtio usuaris/monitor és molt més estricta (en aquests centres és d'un educador per cada tres usuaris), el cost de cada plaça és molt alt en comparació amb els altres casals. Però l'AMPA ha aconseguit –“després de moltes gestions”, apunta Torrabadella– que el preu que paguen les famílies al final sigui el mateix que en els casals municipals ordinaris. Ho ha fet possible l'ajuda econòmica de l'Ajuntament de Girona i dels ajuntaments on viuen els usuaris que no són d'aquella ciutat, la Diputació, el Consell Comarcal del Gironès i la Generalitat.

Ei, gent! de Banyoles compleix vint anys

A la comarca del Pla de l'Estany l'esplai Ei, gent! commemora aquest any el seu vintè aniversari, una efemèride que es complirà el 31 de juliol. Fundat arran d'un curs de monitors, Ei, gent! s'ha acabat convertit en l'entitat de referència en el seu camp a Banyoles. Organitzen activitats tots els dissabtes de l'any a la seva seu, als antics locals de CCOO, de la plaça dels Servites. “Els pares ens coneixen de durant el curs i això fa que s'hagi establert una relació de confiança i a l'estiu s'apunti molta gent a les nostres activitats”, explica Mireia Vinardell, la presidenta de l'entitat.

Efectivament, han quedat moltes nenes i nens en la llista d'espera per al casal i les colònies de les pròximes setmanes, per a les quals havien ofert 90 places. El casal, destinat a mainada de 3 a 12 anys, s'organitza conjuntament amb altres entitats i el gestiona la Coordinadora del Lleure del Pla de l'Estany. Gràcies als convenis amb els ajuntaments respectius, es faran activitats a l'escola de la Vila i del Pla de l'Ametller de Banyoles i a les escoles de Sant Esteve de Guialbes (Vilademuls) i Fontcoberta. Les colònies d'Ei, gent! d'aquest any es faran a Sant Gregori (per als més petits) i a Sant Martí de Llémena (per als més grans). En elles participen com a monitors els voluntaris que han treballat durant el curs. “És una manera de compensar el seu esforç”, diu Vinardell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.