Societat

TRIBUNALS

Corominas ha de pagar més a la família del lladre mort

La magistrada confirma l'absolució del gendre dels Tous per matar el sospitós però augmenta la indemnització a abonar fins als 310.000 euros

L'advocat de la vídua recorrerà contra la llibertat

Lluís Corominas haurà de pagar 310.000 euros als familiars del lladre que va matar d'un tret al crani, quan era dins d'un cotxe prop de la casa dels seus sogres, els joiers Tous, a Sant Fruitós de Bages, el 9 de desembre del 2006. Així ho fixa en la sentència, coneguda ahir, la magistrada president del tribunal popular que va absoldre Corominas de l'homicidi en aplicar-li l'eximent completa de legítima defensa putativa. És a dir, que va disparar als lladres en creure “per error” que duien un arma i que la seva vida corria perill.

En la resolució, la jutgessa, Concepción Sotorra, manté que el veredicte absolutori del jurat va ser “sòlid i coherent” perquè “es va basar no en l'absència de falta de dol o culpa sinó en la concurrència de les circumstàncies modificatives de la responsabilitat criminal”, en considerar que davant una situació d'estrès la seva imaginació li va fer veure un arma en els sospitosos, plausible –recorda el jurat– segons van dir els metges.

La magistrada aclareix que malgrat s'hagi declarat exempt de responsabilitat criminal l'acusat per la mort de Sinani Gazmend, això no vol dir que no tingui responsabilitat civil perquè la seva actuació, aplicant la legítima defensa per error, “s'exculpa però no es justifica”, com succeeix quan s'ha viscut una agressió real. “El risc generat per l'acusat constitueix un risc prohibit per la norma, i resultaria del tot injust que es veiessin privats de rescabalament els perjudicats per una conducta errònia de l'agent quan aquesta conducta, com en aquest cas, no té causa alguna en l'actuar de la víctima”, clou la jutgessa.

Així, la magistrada estableix la indemnització als familiars del lladre a partir del barem existent per als accidents de circulació “i elevant-ne l'import a causa de la càrrega aflictiva superior que comporten les morts comeses per delictes dolosos”. La fiscal demanava 270.000 euros als familiars de Gazmend i la jutgessa l'eleva a 310.000 euros: 100.000 per a la vídua, 150.000 per al fill menor i 30.000 per a cada un dels pares.

Ahir, els advocats de Corominas van afirmar que estudiaran si recorren contra la responsabilitat civil. Ja es van declarar contraris a posar més dels 150.000 euros dipositats per Corominas al jutjat una setmana després de matar el lladre. De les acusacions, és previst que la fiscalia recorri contra l'absolució del gendre dels Tous. Qui sí que ho farà és l'advocat de la vídua del mort, que ahir va detallar que exigiran que l'eximent no sigui complet. Josep Riba va afegir que, tot i haver demanat 400.000 euros d'indemnització, estan d'acord amb la fixada per la jutgessa.

LA XIFRA

310.000
euros
d'indemnització ha de pagar Corominas a la família del lladre que va matar. Ja n'havia abonat 150.000.

LA FRASE

El Codi Penal fixa que en els supòsits d'error seran responsables civils els autors del fet
Concepción Sotorra
magistrada president del jurat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.