Societat

Les campanes de Sant Mori han de deixar de repicar de nit

El TSJC dóna la raó a l'amo d'un allotjament turístic, que va denunciar que molestaven els seus clients

La sentència és ferma i obliga a aturar les campanes de nit

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó al propietari d'un allotjament turístic de Sant Mori que vol que les campanes deixin de repicar de nit perquè no deixen dormir els seus clients. La sentència –de 16 de juny– és ferma i obliga a aturar les campanes de l'església d'aquest poblet altempordanès des de les dotze de la nit fins a les vuit del matí.

Des de l'Ajuntament de Sant Mori asseguren que no estan gens d'acord amb la sentència però també admeten que no tenen cap més remei que fer-les aturar. “Pararan aquesta mateixa nit –deia ahir una representant de l'equip de govern– perquè ja ens ho han notificat i no podem fer res més”. L'equip de govern hi afegeix que si la decisió fos democràtica el poble votaria a favor que continuessin repicant.

El demandant, el propietari del Castell de Sant Mori, Mariano Sanz, va portar el cas als tribunals l'any 2007, després d'haver demanat en diverses ocasions a l'Ajuntament de Sant Mori que aturés el toc de les campanes de nit sense èxit. L'any passat el jutjat número dos de Girona va desestimar la denúncia d'aquest empresari hoteler, però ara el TSJC li dóna la raó. El cas, de fet, es remunta a l'any 2000, que va ser quan el propietari va començar la seva batalla contra les campanes i l'Ajuntament.

Mariano Sanz va assegurar ahir a aquest diari que d'una banda està “content” de la decisió del jutge, però de l'altra, lamenta que hagin passat gairebé onze anys per trobar una solució a aquest conflicte. “És una llàstima, nosaltres no volíem arribar a la via judicial. No es pot fer arribar les coses fins aquí, es poden acordar tranquil·lament”, va afegir-hi el denunciant. Sanz espera que la sentència judicial, que és ferma i no s'hi pot presentar recurs, es compleixi “immediatament”.

L'advocat del denunciant, Lluís Gallardo, explica que la decisió del TSJC revoca la sentència del jutjat de Girona, que qualifica de “burla”. Segons l'advocat, l'alt tribunal ha tingut en compte que el repic de les campanes superava els decibels permesos i també ha anul·lat l'ordenança municipal que volia protegir les campanes perquè es va fer després de la denúncia de l'empresari.

El capellà de la parròquia de Sant Mori, mossèn Joan Güell, no va voler ahir valorar la decisió del jutge perquè no tenia constància de la sentència i perquè fa pocs mesos que ha substituït l'antic rector, mossèn Antoni Viñas. El Bisbat de Girona tampoc es pronunciarà fins que hagi rebut la sentència del TSJC.

Polèmiques a Olot, Calella, Girona i Mont-ras

El repic de les campanes no ha portat polèmica només a Sant Mori. També hi ha hagut casos a Mont-ras, Olot, Girona i Calella de Palafrugell, els més sonats van ser el de Calella i Mont-ras.

Els pollastres molesten a Vilademuls

Les denúncies d'estiuejants contra sorolls de zones rurals s'estenen a altres àmbits. A Vilademuls, l'amo d'una segona residència va anar al Síndic de Greuges perquè li molestaven els pollastres.

Esquelles precintades a Llanars

L'any 2009, un ramader de Llanars, Joan Moret, va haver de precintar les esquelles de les seves eugues perquè uns veïns de la finca van denunciar que el soroll els molestava.

Un femer d'una granja de vaques de Das, allunyat

Un dels últims casos que ha transcendit és el d'un ramader de Das, a la Cerdanya, que haurà d'allunyar el femer de la seva explotació de vaques perquè els veïns diuen que fa pudor.

El pla urbanístic i les granges a Peralada

A Peralada el conflicte entre segones residències i explotacions ramaderes va fer que es prohibissin les granges al poble al pla general. Finalment s'ha canviat perquè es quedin les que hi ha.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.