El pla metropolità de residus proposa que el compostatge es faci a les llars

Estudien els tipus d'habitatges dels 33 municipis de l'àrea metropolitana i elaboraran un pla director

Un dels objectius dels governs locals o autonòmic en matèria de medi ambient per als pròxims anys és reduir la quantitat de residus que genera la població, una reducció que de moment té el principal aliat en la crisi econòmica, que ja ha fet constatar un canvi d'hàbits i, per tant, una disminució de la brossa. Però, al marge d'això, les directrius del govern català pel que fa a la prevenció de residus obligarà el 2012 a reduir un 10% la generació d'escombraries, un 2% del qual correspon a la fracció orgànica.

Amb aquesta premissa, l'Entitat Metropolitana del Medi Ambient, que gestiona la brossa en 33 municipis de l'àrea de Barcelona, aprovarà la setmana que ve el nou programa de gestió de residus metropolitans, al qual ha tingut accés El Punt. En l'apartat de prevenció, destaca l'elaboració d'un pla director de l'autocompostatge casolà per reduir precisament les quantitats de matèria orgànica, que, a més a més, es preveu que augmentaran els pròxims anys, ja que la llei de residus catalana obliga a implantar la recollida selectiva a tots els municipis catalans.

Per portar a terme el pla, primer caldrà estudiar el tipus d'habitatges de cada municipi, ja que, com recull el text del programa, «no és possible aplicar els mateixos criteris ni objectius a tot el territori» a causa de les diferents densitats que hi ha en cada municipi. L'estudi haurà de determinar quins habitatges disposen de jardí o de terrassa, i «caldrà comprovar sobre el terreny aquesta possibilitat, ja que el jardí pot estar enrajolat o cobert de ciment», es diu en el text. Amb aquestes dades, ja s'han començat a estudiar els municipis de Santa Coloma de Cervelló i l'Hospitalet de Llobregat, i s'elaborarà un pla director de l'autocompostatge metropolità que, d'acord amb el tipus d'habitatges, determinarà un sostre a assolir per a cada municipi. El pla preveu que el 2012 s'assoleixi un 15% del sostre assignat, i un 25% el 2016. Un dels responsables en prevenció de residus de l'entitat metropolitana, Albert Torras, assenyala que el pla «marca un horitzó» i una línia de treball que després hauran de recollir els ajuntaments de manera voluntària, ja que la seva aplicació també comportaria un canvi en les ordenances.

L'entitat es dóna un any per tenir enllestit el pla director, que també inclourà els resultats d'altres estudis que l'entitat metropolitana, juntament amb la UB i la UPC, ha elaborat, com ara un estudi del comportament de deu tipus de compostadors amb l'objectiu de comprovar el rendiment de cadascun. A més a més, es vol comprovar in situ un sistema anglès de tractament de la matèria orgànica anomenat Green Cone, que no produeix compost sinó que dissol la fracció orgànica a partir de l'escalfor del sol.

L'esborrany del programa assenyala que seran d'especial interès per implantar l'autocompostatge les escoles, els instituts i els centres d'hostaleria, així com les urbanitzacions aïllades on és molt costós recollir la matèria orgànica. L'entitat també vol que el compostatge sigui present en l'activitat municipal.

436 compostadors a Sant Cugat

e.ansola

Sant Cugat del Vallès és un dels municipis de l'àrea metropolitana on fa deu anys es va iniciar una campanya per afavorir el compostatge als habitatges. Des de llavors s'han distribuït 436 compostadors, tretze dels quals són de menys capacitat per poder instal·lar en espais petits, com ara balcons. Abans de lliurar els compostadors, els tècnics municipals ensenyen com s'utilitzen en cursets que duren entre dues i tres hores. Paraira valora positivament aquesta fórmula de gestió. «Són una minoria els ciutadans que abandonen el compostatge casolà després de provar-ho a casa seva», assegura. Els ciutadans que vulguin aconseguir un compostador s'han d'apuntar a una llista, que actualment té gent en espera. Pròximament es repartiran 40 compostadors a la urbanització de la Floresta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.