Cireres al sol

Santa Coloma de Cervelló celebra aquest cap de setmana la 24a edició de la Festa de la Cirera. Al Baix Llobregat es cultiva la meitat de la producció catalana i la comarca celebra l'arribada de la fruita

«No hi ha cirera millor que la de Santa Coloma de Cervelló.» Aquest lema pot semblar exageradament comercial, però el cert és que la cirera que es conrea a les muntanyes de Santa Coloma de Cervelló, el Papiol, Sant Climent i Torrelles és un producte de gran qualitat que constitueix la meitat de la producció de Catalunya. Segons assenyalen des del Parc Agrari del Baix Llobregat, la cirera d'aquesta comarca, «dolça i exquisida», deu la seva mida «i sabor excepcional» a la protecció de les muntanyes i les brises marina i fluvial, cosa que afavoreix una maduració lenta i equilibrada. I cada primavera, els municipis cirerers hi reten homenatge amb motiu de l'arribada del preuat fruit.

Aquest cap de setmana és el torn de Santa Coloma de Cervelló, que celebra la 24a edició de la Festa de la Cirera. Sota un sol estiuenc, aquest fruit de primavera és aquest vespre el protagonista d'una trobada al carrer que aplega també una mostra comercial, activitats infantils, tallers de teatre, ball amb orquestra, concert per als joves i la demostració d'oficis artesanals. Una de les activitats més concorregudes ahir al matí va ser el concurs infantil d'escopir pinyols, en què nens de totes les edats competien per llançar el pinyol de cirera tan lluny com fos possible. N'hi havia que amb prou feines aconseguien llançar-lo a uns quants centímetres, però d'altres, en canvi, van fer gala de potència. Com ara el guanyador del concurs, Pol Teruel, un nen de vuit anys que va enviar el pinyol a 5,20 metres de distància. El premi per als tres primers classificats va ser molt adient per als temps que corren: una guardiola, perquè aprenguin a estalviar de joves.

També va tenir públic ahir la mostra de paneres fetes amb cireres, exposades en un decorat original que simula un món a l'estil del planeta dels simis, dominat per les cireres. Ni tan sols falta la reproducció de l'estàtua de la llibertat que va capgirar el món a Charlton Heston en la versió cinematogràfica. Més terrenal, en canvi, resulta el mercat de pagès, on les cireres conviuen amb embotits, formatges, mels, vins i olives. El producte local s'exhibeix amb les quatre varietats que ara són en el punt màxim de maduració: la prime giant, molt madura i amb la carn forta i dolça; la starking, amb un punt d'acidesa; la van, més grossa que la resta, i la lapins, una mica més verda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.