Societat

opinió

Una simbiosi que funciona

El Barça ens ha acostumat al bon futbol, al futbol bonic i efectiu que persegueix els objectius amb valentia i un estil de joc que ha transcendit més enllà del futbol i de l'àmbit esportiu: el treball en equip, l'organització, l'exigència, la persistència en l'intent i el respecte pel rival han estat valors que gràcies a l'exemple de l'equip de Guardiola i del club han aflorat més que mai en l'àmbit professional de les empreses i de les entitats. Són valors assumits ja d'una catalanitat plural. Hi ha lloc per a algunes innovacions, per explorar nous àmbits que recullin aquesta filosofia?

La Fundació FC Barcelona va convidar-nos a la Fundació Ser.Gi a fer els passos comuns per tirar endavant un projecte que assumís tots aquests valors i en plantegés d'altres: el Festival Futbol Net que el dissabte 9 de juliol va reunir més de 170 joves al camp de les Guixeres de Salt, el de la UE Coma Cros. Futbol Net es presentava com una proposta educativa basada en la metodologia futbol 3, partits d'equips amateurs d'entre 12 i 16 anys mixtos de tres parts en què en la primera es marquen algunes regles de joc, en la segona es juga a partir d'aquestes regles i en la tercera es valora si s'han acomplert, de quina manera i es dialoga sobre com abordar alguns incidents que s'hagin pogut produir en el transcurs del joc. Per posar algun exemple, es va pactar que el primer gol havia de ser fet per una noia o que si es feia un gol els jugadors dels dos equips s'havien de “llançar a la piscina”. A més, cal tenir en compte que no hi havia àrbitres, sinó teamers, joves de més de 16 anys que des de feia unes setmanes s'estaven formant per ajudar els equips en les parts inicials i finals dels partits i eren observadors en la segona. Aquests teamers havien estat escollits als instituts, a la casa d'oficis, els mòduls professionalitzadors, el punt d'informació juvenil, etc. Paral·lelament, hi havia gairebé una vintena d'activitats culturals, musicals i esportives fetes per entitats i veïns de Salt, principalment.

Aquest dissabte es va mostrar i demostrar que una metodologia senzilla i entenedora, participativa i compromesa, afegida a l'interès que desperta el Barça i a una coordinació i dinamització potent és una base a partir de la qual (a) es treballa la responsabilitat de cadascú perquè funcioni l'equip, els partits i el festival i això vol dir incidir en l'esforç i la constància; (b) s'insisteix en la necessitat de sentir-se part d'una comunitat, posant regles, seguint-les i valorant-les després i això vol dir aprendre a participar; (c) es dissolen els conflictes mitjançant l'argumentació, l'intercanvi d'opinions i els acords i això vol dir partir de la idea que els joves tenen la capacitat d'aprendre a enraonar amb els altres, que ”potser jo estic equivocat i potser tu tens raó” (K.R. Popper); (d) es tenen millors resultats quan treballem conjuntament i amb criteri per a un fi comú i clar per a tothom, i això vol dir fer comunitat, crear llaços per a futurs projectes comuns. En definitiva, el futbol és un àmbit per educar i exercitar en uns valors que serviran de per vida per a tots els joves de Catalunya.

El Festival Futbol Net d'aquest dissabte passat, organitzat per la Fundació del FC Barcelona, amb la coordinació i dinamització de la Fundació Ser.Gi i gràcies al suport de l'Ajuntament de Salt, l'Obra Social de La Caixa i la Generalitat de Catalunya, va ser la cirereta del projecte pilot.

Una festa que amb en Sandro Rosell i el president Mas va ser més grossa, amb més suport i mediàtica que mai. Un projecte que volem que deixi de ser pilot per continuar incidint en alguns temes d'interès per als joves de Salt. I n'estem molt, de contents: pels resultats, pels aprenentatges, per les amistats fetes i perquè la Fundació Ser.Gi té tots els números per ser renovada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.