Societat

La perplexitat del senyor Genovés

EL CANYARET

La perplexitat que li provoquen al senyor Genovès els meus comentaris sobre el cost de la policia municipal de Silla contrasta amb la sensació de seguretat que experimenta un servidor en fer-los. Faré un esforç per aclarir la qüestió aplicant el mètode cartesià.

A la meua columna del Canyaret hi ha aportacions que corresponen a fets i dels fets en trac tot seguit unes opinions. Els primers poden ser vertaders o falsos, i per això cal fer un esforç citant la font i contrastant la seva autenticitat. Les opinions responen a punts de vista de les persones sobre un mateix fet. Per tant, aquestes poden ser compartides o no per més gent, però, no se'ls pot atribuir la condició de vertaderes o falses. Dit d'altra manera, el senyor Genovès i jo podem tenir punts de vista enfrontats i tenir raó tots dos al mateix temps. El que no és acceptable és que cadascú base les seues opinions en fets diferents i contradictoris sense posar-se d'acord prèviament en què és cert i que és fals, doncs, si u diu la veritat, l'altre s'està equivocant o, senzillament, mentint.

Començaré la llista de fets en els que base les meves opinions afirmant que el cost de la funció de seguretat ciutadana, sumant totes les despeses (personal, seguretat social, material, vehicles, etc., etc.) és 1.800.000 € a l'any (uns tres-cents milions de pessetes). La font d'això no són sumes mal fetes, senyor Genovès. És la xifra que figura al pressupost municipal de 2011, que, per altra banda, coincideix amb el de 2010, doncs, enguany no han pogut aprovar un nou pressupost i han prorrogat el de l'any passat. Primera discrepància a aclarir: qui diu la veritat, el pressupost de l'Ajuntament o el senyor Genovès?

Aquesta suma, desproporcionada per a les necessitats de Silla (això és evident, doncs l'Ajuntament no pot pagar-ho), seria bastant menor si no fora per una sèrie de decisions preses pel govern municipal de torn en el seu dia, també equivocades des del meu punt de vista. La primera d'elles, que arrossega tot un seguit de conseqüències negatives, és que vostè, senyor Genovès, essent funcionari de l'Ajuntament de Silla va guanyar (ningú no dubta que meritòriament) una plaça de superior categoria a la venia ocupant. Un bon dia vostè obté el grau d'intendent superior en cap, que és una categoria bastant per dalt de les necessitats legals i objectives de Silla (és per a poblacions de més de 50.000 habitants; corregisca'm si estic equivocat), i en lloc de concursar per canviar de municipi i promocionar-se en la seva carrera professional, vostè opta per quedar-se a Silla, això, sí, convencent el govern de torn per a que crearen una plaça de funcionari a la seua mida, no segons les necessitats del poble, i pagant-li uns emoluments que a la llarga s'ha vist la càrrega que representen. Això va passar l'any 2002 i era alcaldessa Teresa Badenes (fets objectius i documentats als arxius de l'Ajuntament).

A partir d'ací, haig de dir, com vostè ja sap, que tindre un cap de policia que és intendent superior en cap, obliga per motius legals a crear i sostenir (o siga, a pagar) una plantilla de personal més ampla, amb més escalons jeràrquics, i, per tant, més cara. Total, 1.800.000 € per any. Vostè justifica aquest cost amb un suposat rendiment excepcional de la policia, és a dir, de la seua gestió. Però, permeta'm que ho dubte, a no ser que estiga vostè en condicions d'aportar avaluacions fetes amb indicadors que facen possible mesurar objectivament els resultats. Si no és així, jo li puc dir que ens furten els melons i lo que és pitjor, davant d'un apallissament d'una dona dins de sa casa pel seu marit, la policia de Silla, avisada pel veïnat, no va acudir en auxili de la dona perquè estaven ocupats en altra cosa (el fet és cert i li puc donar més informació, però, permeta'm que ho faça en privat).

Quants policies necessitaríem per estar segurs del tot? És que no hi ha altres maneres de protegir-nos que no siga posar un policia a cada casa o a cada motor del terme? Deixe vostè d'amagar-se darrere d'un corporativisme innecessari. Ningú no ha atacat la policia de Silla, entre d'altres raons, perquè eixes persones fan el que vostè els mana i punt. Deixe de tirar la culpa als jutges i de justificar el seu egoisme posant-se un escaló moral per damunt de ningú. Si vostè no té un carnet polític, no per això és millor ni pitjor que els que sí que el tenim. No siga sectari.

Des del meu punt de vista (una opinió, i per tant, la podem compartit o no) vostè li faria un bon favor al poble de Silla buscant plaça en una població més important i anant-se'n a lluir les seues indubtables qualitats personals i professionals a un altre lloc millor. El caviar serà molt bo, però, com que és car i no el podem pagar, ací ens conformem amb els ous de tenca de l'Albufera, que fregidets amb vitet, ben bons que estan també.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.