societat
Sant Mori busca una via legal perquè les campanes toquin
L'Associació de Micropobles de Catalunya alerta que la llei de centres de culte protegeix el repic de campanes
L'Ajuntament de Sant Mori està buscant una sortida legal per respondre a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha donat la raó al propietari del castell i fa aturar el toc de les campanes de nit. Segons ha explicat l'alcaldessa, Modesta Cucurull, s'està estudiant quina solució jurídica es pot trobar.
Tot i que la sentència és ferma i no s'hi pot presentar recurs, l'Ajuntament sempre pot anar al Constitucional.
A part, l'Associació de Micropobles de Catalunya, que agrupa municipis de menys de 500 habitants, adverteix que la llei de centres de culte 16/2009 del 22 de juliol, en el seu article 17.6, diu: “Queden excloses de les condicions de protecció acústica les campanes ubicades en els centres de culte, atesos els usos que els han estat atribuïts tradicionalment”.
L'entitat, a més, assegura que “el tema del soroll presenta qüestions de gustos, costums i opinions, encara que hi hagi una normativa que marca el límit de decibels admissibles. Però en el cas del món rural hi ha activitats habituals que s'enfronten als visitants esporàdics”. L'associació defensa els interessos dels pobles rurals i hi afegeix que les lleis han de “dirimir diversitat d'opinions i resoldre intransigències, com en el cas de Sant Mori –i d'altres!– on els forasters no accepten el lloc on van tal com és i volen canviar-lo segons les seves conveniències”.
LA FRASE
Dos mesos de marge per reaccionar
L'Ajuntament de Sant Mori ja ha rebut oficialment la sentència del TSJC que obliga a fer callar les campanes de nit, segons va confirmar ahir l'alcaldessa, Modesta Cucurull. A partir d'aquí, l'Ajuntament diu que té dos mesos per reaccionar, amb la qual cosa preveu que les campanes continuïn repicant fins al mes de setembre. El propietari ja ha advertit que farà complir la sentència.