Medi ambient

El Camp de Tarragona pagarà més cara l'aigua de l'Ebre

ICV denuncia que el govern ha suprimit la partida que evitava una doble tributació pel minitransvasament

Els 2,25 milions que l'ACA deixarà de compensar el 2011 faran que l'aigua costi un 10,5 per cent més al client tarragoní

Els ciutadans del Camp de Tarragona que consumeixen aigua de l'Ebre, la majoria, l'hauran de pagar un 23% més cara que la que beu la resta del país a partir d'aquest mateix any. Així ho va denunciar ahir ICV, després que els pressupostos de la Generalitat pel 2011 hagin eliminat la partida que fins ara es destinava a cobrir en bona part el cànon de derivació, una segona quota tributària que es va fixar el 1981 com a contraprestació per a les Terres de l'Ebre a canvi que es fes l'obra del minitransvasament cap al nord de la demarcació. “La pujada de l'aigua ja és injusta, però és que al Camp de Tarragona serà dramàtica, perquè hi havia un segon cànon que es compensava amb un seguit d'aportacions, i ara CiU i el PP les han eliminat”, lamentava ahir la diputada ecosocialista, Hortènsia Grau, a qui van rebutjar l'esmena per tornar a incloure la partida al pressupost. Una esmena, per cert, que precisament CiU havia presentat els tres darrers anys, quan era a l'oposició, per exigir tot just que s'augmentés la dotació a la partida que ara elimina.

Adéu a la compensació

Segons ICV, la supressió dels 2,25 milions d'euros que la Generalitat va aportar l'any passat en concepte de compensació –CiU havia demanat que hi dotés 3 milions, tal com s'havia fet entre el 2002 i el 2005– suposarà enguany un augment del 10,49% en la tarifa mitjana que haurà de pagar un client del Camp, a qui ja se li podrà aplicar amb efectes retroactius des de l'1 de gener passat. Això sense comptar l'augment general del cànon de l'aigua que també ha aprovat el govern, que ICV denuncia que pot suposar un encariment superior al 50% en el cost per metre cúbic en alguns trams de consum. En termes comparatius, la repercussió en la factura del cànon de derivació sencer per part de les diverses empreses que exploten el servei –0,092 euros per metre cúbic– comportarà que la tarifa mínima a Tarragona pugi a 0,4919 euros, un 23,01% més que la normal que s'aplicarà a la resta del país. “És un greuge territorial més, perquè a més totes les grans obres s'han fet a l'àrea de Barcelona”, criticava ahir Grau, que ja anunciava la presentació d'una moció al Parlament, que es debatrà al setembre, per tal de demanar, entre altres coses, “l'homogeneïtzació de les tarifes d'abastament en alta i l'equiparació dels tributs de l'aigua al Camp de Tarragona amb els de la resta de Catalunya”. ICV ja ha fet una crida a la resta de forces de la regió perquè li donin suport.

Actualment, la xifra total que es paga anualment en concepte del cànon de derivació puja a 9.672.895 euros (0,079545 euros/ m³ pels 3,856 m³/s de la concessió), la meitat dels quals corresponen aproximadament al consum industrial, que no s'ha bonificat mai, i l'altra al domèstic, que fins ara rebia aquests 2,25 milions que permetien la reducció aproximada d'un 50% en la factura d'un particular.

L'ACA diu que ja no cal

Fonts oficials de l'ACA reconeixien ahir l'eliminació de la compensació, que justifiquen perquè “a dia d'avui s'ha constatat que no hi ha un desajust entre les tarifes en alta d'Aigües Ter Llobregat a la regió metropolitana de Barcelona i del CAT a les comarques de Tarragona”, ja que “en aquests anys s'ha produït una homogeneïtzació progressiva de les tarifes i els tributs d'aigua en alta” (a Barcelona també es paga algun altre petit cànon extra com el de desembassament). El 2011, doncs, en no donar-se el desequilibri en les tarifes que, segons la llei del 2001, justificava que s'intervingués, “no és procedent efectuar cap compensació econòmica”. Sobre un possible augment dels preus, l'ACA també ha recordat que “és el CAT l'ens responsable de fixar el preu de l'aigua als seus consorciats”.

LA XIFRA

9,7
milions
paga cada any el CAT a l'ACA pel cànon de derivació, 2,25 dels quals va cobrir el mateix govern el 2010.

LA DATA

1981
Fa 30 anys
de la llei del minitransvasament i del cànon de derivació, i mai fins ara hi ha hagut una doble tributació.

Un tribut fill del transvasament

La llei 18/1981, que regula el minitransvasament de l'Ebre al Camp de Tarragona, establia que la concessió merités “un cànon de cinc pessetes per metre cúbic, que es repercutirà en la tarifa de subministrament”. El tribut el recapten les empreses gestores a cada municipi per al Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), que al seu compte el paga a la Generalitat (l'Agència Catalana de l'Aigua) perquè, en teoria, realitzi inversions a les Terres de l'Ebre que compensin, així, la conca cedent, uns diners que s'afegeixen als que ja cobren per la concessió tant la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) com, sobretot, les comunitats de regants del riu. La llei 5/1990, que fixava un cànon general per a les infraestructures hidràuliques (a partir de la llei 6/1999 esdevindria el cànon de l'aigua), reconeixia i evitava aquesta doble imposició, ja que permetia als municipis restar a la quantitat que havien de pagar pel cànon general la que ja pagaven pel de derivació.

La compensació es mantindria, si bé la fórmula canviaria amb la llei 21/2001, quan es va derogar la possibilitat de fer aquesta deducció, si bé a canvi es va introduir l'obligatorietat que “l'efecte sobre l'usuari sigui neutre”. A partir del 2002, així, l'ACA va aprovar una aportació anual de 3 milions al CAT per evitar aquesta doble tributació al ciutadà tarragoní, una contribució que el 2006 baixaria a 2,5 milions, i el 2010, a 2,25. Si el govern no canvia d'opinió, enguany la partida quedarà definitivament en res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.