Societat

Els xàfecs de dimarts, amb rècords a Salt i l'Estartit, tanquen un juliol inusual Una altra esllavissada a la cala d'Aigua Xelida

Les màximes no han superat els valors de 30 graus i les mínimes s'han situat per sota dels 20

Els meteoròlegs avisen que la inestabilitat continuarà

Els observatoris de Salt i de l'Estartit van registrar dimarts rècords de pluges caigudes en 24 hores des de l'any 1956 i 1969, respectivament. Salt va recollir 108 litres/m², i va superar així els 100,7 litres/m² que va registrar el 10 de juliol del 1956. I a l'Estartit van caure 77 litres/m², el registre més elevat des del juliol del 1969. Un altre episodi de precipitacions intenses va deixar quantitats de més de 100 litres a molts punts de les comarques gironines, entre les quals es poden destacar els 114 de Fornells de la Selva, els 110 de Vilablareix i els 104 d'Anglès, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya.

Els xàfecs de dimarts, que van col·lapsar part del Gironès i de la Selva, no fan més que confirmar un comportament del temps inusual per a un mes de juliol. El meteoròleg de TV3 Tomàs Molina va assenyalar ahir que la temperatura mitjana d'aquest mes està mig grau per sota del que és habitual i als Pirineus s'ha arribat a tres graus per sota de la mitjana. Pels que fa a les màximes, s'han situat per sota dels 30 graus, i les mínimes, per sota dels 20. “Un indicador que estem dins d'un juliol inusual és que, a diferència d'altres anys, en què les nits són molt càlides i superen els 23 graus, aquest any es pot dormir bé perquè són més aviat fresques”, va exposar. Segons Molina, aquest any l'anomenada canícula, que va del 15 de juliol al 15 d'agost i que es caracteritza pel fet d'haver-hi les temperatures més elevades de l'any, serà pràcticament inexistent ja que per als propers dies s'espera que continuï la inestabilitat. I és que, segons va raonar, aquest estiu l'anticicló que habitualment per aquestes dates abraça el Mediterrani es troba a l'Atlàntic, amb la qual cosa els vents del nord-oest tenen espai per entrar, actuar i generar inestabilitat. Molina subratlla l'excepcionalitat del temps que fa aquest estiu a Catalunya en relació amb el que passa a la resta de l'Estat espanyol i del món. I va descartar que es tracti d'un efecte del canvi climàtic.


Les pluges de dimarts van provocar ahir una altra esllavissada de roques i terres a l'accés est de la cala d'Aigua Xelida, a Palafrugell. La nova esllavissada, no tan forta com la primera, que es va produir el mes d'octubre passat, va impedir la reobertura de l'accés, prevista per ahir mateix, segons van informar fonts municipals. La primera acció, feta ahir mateix, a part de mantenir tancat l'accés, va ser tapar les caigudes d'aigua de la part alta de l'accés. L'Ajuntament ja preveia posar una malla al penya-segat per evitar més esllavissades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.