Els nous horaris escolars creen problemes als menjadors
Les associacions de pares d'alumnes tenen moltes dificultats per organitzar el servei de menjador amb vista al curs vinent
Ensenyament assegura que es buscarà una solució per a cada cas
Les associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA) de diverses escoles de Girona, entre les quals hi ha els centres Marta Mata, Taialà, Bruguera i Montfalgars, estan en peu de guerra pels problemes que els nous horaris establerts pel Departament d'Ensenyament els han provocat a l'hora d'organitzar el servei de menjador per al curs que ve. L'horari marc d'Ensenyament –el que s'aplica en cas que no s'arribi a cap acord en el consell escolar– deixa un marge de dues hores i mitja per prestar el servei de menjador, mitja hora menys de la que es tenia fins ara. Aquesta retallada horària per al menjador s'ha convertit en un veritable trencaclosques per als pares i mares d'alumnes d'aquelles escoles amb més d'una línia d'escolarització i, per tant, amb un nombre important de nens apuntats per dinar que donen lloc a més d'un torn.
La presidenta de l'AMPA de l'escola Marta Mata de Girona, Hirma Filter, ha explicat que el seu cas és una missió impossible: tenen 340 alumnes en un espai (100 metres quadrats) en el qual en caben 96 per torn. L'AMPA no veu de quina manera pot atendre tota aquesta mainada en 2,5 hores. Filter ha manifestat que tothom, des del mateix equip directiu del centre fins als serveis territorials d'Ensenyament, reconeix que tenen “un greu problema”, però no els donen cap solució. De moment, l'AMPA d'aquesta escola ha decidit que, en cas que d'aquí al setembre no es trobi cap solució, els alumnes començaran el curs portant una carmanyola i dinaran al pati: “El que no farem és jugar-nos la seguretat i la comoditat dels nens posant-los en un espai reduït”.
La presidenta de la FAPAC a Girona, Carme Fenoll, sosté que des d'aquesta entitat s'està en estret contacte amb les diferents associacions de la ciutat de Girona, i també amb els serveis territorials d'Ensenyament, per fer un seguiment de la problemàtica i de la solució que l'administració dóna a cada escola. “Ens consta que s'està estudiant cas per cas, i confiem que s'hi donarà una solució també individualitzada”, va declarar.
Per la seva part, el director d'Ensenyament, Albert Bayot, considera que amb dues hores i mitja ja n'hi ha prou per prestar el servei de menjador. “Creiem que és exagerat reservar tres hores per dinar”, va afirmar. Segons la seva opinió, a l'hora d'afrontar aquest problema “la variable més important és l'organitzativa”. I en aquest sentit va explicar que des dels serveis territorials d'Ensenyament s'ha destinat una persona –el cap de l'àrea de planificació i organització d'escoles– a assessorar les AMPA.
Amb tot, Bayot va expressar la seva disponibilitat a ser “al màxim de flexible” a l'hora de trobar solucions.
LA XIFRA
LA FRASE
Horari intensiu als batxillerats
Els instituts de la ciutat de Girona on encara no s'havia aplicat la jornada continuada començaran a fer-la el curs que ve. Aquest és el cas dels IES Vicens Vives, Santiago Sobrequés i Montilivi, entre d'altres. De fet, l'horari intensiu a batxillerat ja està implantat en molts centres de secundària de la demarcació, ja que amb 30 hores lectives a la setmana es poden concentrar totes les hores al matí. L'Institut Vicens Vives ha enviat aquesta setmana una carta als pares dels joves que el curs que ve faran batxillerat per informar-los dels nous horaris (d'1/4 de 9 del matí a 3/4 de 3 de la tarda, de dilluns a divendres), després d'haver-los portat a consulta del professorat, l'alumnat i el consell escolar i que haguessin estat valorats com a molt positius per totes les parts. El canvi d'horari va ser aprovat tant pel claustre de professors com pel consell escolar. Els únics alumnes que faran classe a la tarda són els que cursaran el batxillerat internacional. Aquests estudiants també tindran classe dilluns a la tarda.
El cap dels serveis territorials d'Ensenyament va indicar que si bé els horaris compactats ja funcionaven en molts instituts, aquest any el departament ha publicat una ordre en què s'explicita aquesta possibilitat.