Salut

Planten cara a Salut

Els veïns desallotjats de quatre CAP del Vallès desafien el departament i tornen a ocupar-los de nit amb més gent

El conseller Puig no descarta més desallotjaments per garantir-ne “el bon funcionament”

Com era de preveure, l'actuació del Departament de Salut dimecres a la matinada fent que els Mossos desallotgessin els acampats als CAP de Ca n'Oriac de Sabadell, de Badia del Vallès, Castellar i Santa Perpètua, que protestaven pel tancament dels ambulatoris a les nits, va provocar que l'endemà s'accentuessin les protestes. Els acampats van tenir més suport que mai i dijous a la matinada van tornar a entrar als ambulatoris i a passar-hi la nit sense que es produïssin incidents. La tensió pot augmentar, però, si hi ha un segon episodi de desallotjaments, un fet que ahir el conseller d'Interior, Felip Puig, no descartava quan advertia que els agents “garantiran el bon funcionament dels serveis públics”. Amb tot, deixava clar que les actuacions policials s'han fet i es faran “a requeriment del Departament de Salut” i en el “grau de congruència i proporcionalitat adequat”.

Al CAP de Ca n'Oriac es va viure dimecres a la nit amb tensió. Davant de la possibilitat que els Mossos repetissin l'operació desenes de veïns, la majoria gent gran, van voler donar suport als acampats que van tornar a entrar a l'equipament. Formant una rotllana amb cadires, els afectats pel tancament del CAP van estar esperant l'arribada dels agents amb un cert neguit davant la possibilitat que els agents utilitzessin la força. “Ahir hi havia una furgoneta amb Mossos que portaven escopetes de llançar pilotes de goma”, lamentava una veïna.

Rubén Toro, un dels artífexs d'una tancada a Badia que ja ha arribat a les 45 nits, reconeix que “hi ha gent que s'ha rebotat molt” després del desallotjament. Dijous a la matinada el tancament es va tornar a produir amb total normalitat malgrat la presència d'agents de paisà. La intenció de col·lectiu és seguir ferm amb les seves reivindicacions, i només espera una mica més d'implicació de l'Ajuntament, atesa la diferència d'actitud, en la seva opinió, amb d'altres equips de govern: “Els alcaldes de Castellar i de Viladecavalls sí que s'han mullat pels seus ciutadans”. A Santa Perpètua l'ocupació de l'ambulatori també es va fer amb normalitat.

A Castellar, durant la nova acció d'ocupació, l'únic moviment van ser les trucades del guàrdia de seguretat. Entre 60 i 70 persones, incloent-hi membres del personal mèdic, van fer l'ocupació pacífica i van tenir el suport de membres de l'equip de govern i de l'alcalde, Ignasi Giménez, que demanarà una entrevista amb el conseller de Salut, Boi Ruiz.

I a Viladecavalls s'espera amb imminència el desallotjament, després de ser l'únic a la comarca on no van actuar els Mossos dimecres a la matinada. La gerent del CatSalut de l'àrea del Vallès Occidental, Carme Esteve, va anunciar a l'alcalde que l'ordre per fer-los fora estava donada. Antonio Valero, un dels acampats, explicava que això ha provocat un efecte crida, amb més de cent persones dormint al CAP.

L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, com a president de la Federació de Municipis (FMC), va mantenir ahir una conversa amb Ruiz, al qual va traslladar la seva “preocupació per la situació d'alarma social que s'està generant”. Bustos va assegurar que el conseller també li havia traslladat la seva “preocupació, sensibilitat i disposició a reunir-se”. En la seva opinió, ha de ser la conselleria de Salut “la que proposi” i, en funció dels seus plantejaments, els alcaldes han d'interpel·lar per “trobar solucions” perquè no són “oposició”.

LA FRASE

Les actuacions policials es fan per garantir el bon funcionament dels serveis públics
Felip Puig
conseller d'interior

A poblacions veïnes i sense taxis

Les protestes al Vallès han estat setmanes actives des que el juny el Departament de Salut va anunciar que es tancarien alguns CAP en horari nocturn. El de Badia, que també dóna servei a part de les poblacions veïnes de Barberà del Vallès i Cerdanyola, és un cas especial, perquè els usuaris s'han de desplaçar al CAP de Sant Fèlix, a la població veïna de Sabadell, quan no hi ha servei de bus nocturn ni taxis i han de fer servir els de la cocapital vallesana. L'altre gran problema que afronten els veïns és la reducció de les ambulàncies nocturnes, de dues a una.

Precisament el CAP de Sant Fèlix i l'hospital Taulí de Sabadell són els grans receptor dels usuaris d'aquests ambulatoris que han tancat a les nits i on s'estan registrant les protestes veïnals. És el cas del CAP La Florida a Santa Perpètua, estrenat fa un any per a una població de 26.000 habitants, que també dóna servei a les poblacions veïnes de Palau-solità i Plegamans i Polinyà; o del CAP de Castellar i Sant Llorenç Savall, que en estar tancat obliga 25.000 persones a desplaçar-se en vehicle en un viatge que pot durar una mitja hora.

Però els veïns que se senten més desemparats són els de Viladecavalls, un municipi amb una població de més de 7.000 habitants, des que Salut va decidit tancar totalment el CAP Ernest Lluch fins el pròxim octubre i s'han quedat només amb un dispensari mèdic obert. En el seu cas s'han de desplaçar fins al CAP Rambla, a Terrassa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.