Reportatge

Els altres sons de la festa

El Ball de Serrallonga compleix vint-i-cinc anys i ho celebra organitzant la Mostra de Folklore Viu, que el grup ha volgut dedicar als Sons de Festa. “La nostra idea ha estat mostrar l'univers de sons que hi ha en la festa més enllà de la música: bastons, cascavells, trabucs...”, explica Jordi Serret.

Per aconseguir-ho l'entitat ha convidat sis grups de cultura popular que es caracteritzen per sons diversos: el Ball de Panderos del Vendrell, una dansa popular que s'executa mentre es fan repicar els panderos; el grup Aurrera Dantza Taldea de Leitza, Navarra, que interpreta unes danses amb bastons; els Dimonis i Sant Antoni d'Alcúdia, que, a diferència dels balls de diables catalans, no tiren foc sinó que fan soroll amb les petites esquelles que duen lligades a les cames; el Tio de la Porra de Gandia, un personatge popular vestit amb un antic uniforme militar, amb ulleres i un gran nas, que té la missió de cridar a la festa acompanyat d'una banda de tambors; i el Ball d'en Serrallonga de Vilafranca del Penedès, que aportarà el so dels seus trabucs, uns trets sorollosos que no podien faltar a la mostra del dia 17.

D'altra banda, el Ball de Serrallonga de Tarragona es podrà veure en les tradicionals sortides que fa el seguici els dies 22 i 23. La vigília de Santa Tecla també es podran escoltar els seus parlaments, en els quals en Joan de Serrallonga i els membres de la seva quadrilla repassen de forma crítica i divertida l'actualitat tarragonina i d'arreu.

A la pantalla

La celebració del vint-i-cinquè aniversari de l'entitat també passa pel cinema. El dia 18, a l'Antiga Audiència, es projectarà la pel·lícula Don Juan de Serrallonga, de Ricardo Gascón, rodada el 1948, i el fragment de cinc minuts que es conserva del film Don Juan de Serrallonga o los bandidos de las Guillerías, de Baños-Mari que data de 1910.

Set “Joans”

M.J.R.

En aquests 25 anys, en Joan de Serrallonga ha estat interpretat per set persones diferents: Jordi Serret es posa a la pell de l'elegant bandoler des del 2004. Gemma Sabaté es manté a la quadrilla des de l'inici de l'entitat. Serret destaca: “El grup passa per un bon moment, perquè tenim un bon equilibri entre gent que fa anys que participa al ball i gent més jove” i hi afegeix com a anècdota “l'alt grau de feminització en les files, enguany hi haurà més noies que nois”. A més, el futur sembla assegurat amb el Ball de Serrallonga Petit, creat el 2009.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.