solsonès
L'amo d'un bosc cobrarà entrada als boletaires
A canvi, senyalitzarà els diferents itineraris i hi posarà informació sobre els bolets
La iniciativa té el suport de l'administració i forma part d'un estudi europeu sobre gestió de boscos
Josep Pintó, propietari d'un terreny forestal de 220 hectàrees a la vall de Lord, al Solsonès, farà pagar a les persones que entrin a la seva finca per collir bolets. Encara no ha decidit com ho farà ni quina quantitat cobrarà als boletaires, tot i que apunta que serà més aviat simbòlica. Però el seu objectiu és poder controlar la quantitat de gent que entra al bosc i els quilos de bolets que s'emporten. “Es tracta de poder fer una gestió forestal correcta, que els propietaris puguem mantenir el bosc en condicions i que els boletaires puguin trobar bolets”, va explicar ahir a aquest diari.
A canvi de fer pagar l'entrada i posar vigilants a l'accés, Pintó oferirà uns itineraris senyalitzats per recórrer la zona i panells informatius sobre els tipus de bolets que es poden trobar, les seves característiques i si són aptes o no per al consum. A més, Pintó, que és empresari turístic, farà compatible aquestes rutes micològiques amb les estades a l'hotel Monegal –de Sant Llorenç de Morunys–, del qual és propietari. Des que ahir al matí l'agència ACN va difondre la idea de Pintó, l'empresari ha rebut moltes trucades de periodistes però encara no de possibles boletaires o aficionats a la natura que vulguin participar de l'oferta d'allotjament i ruta micològica per la vall de Lord. “Creiem que hi ha públic i que es poden fusionar les dues activitats, el turisme i els bolets.”
La iniciativa no és habitual a Catalunya però en altres llocs d'Europa ja es practica. Formarà part d'un estudi pilot sobre conservació de boscos i producció micològica de la UE. La llei, sosté Pintó, deixa clar que els bolets són un recurs de la propietat dels boscos. “Però ningú no vigila ni n'evita la massificació, ni els propietaris ni els agents forestals.”
LA FRASE
Tiquets de cinc euros al Pallars Sobirà
Els municipis d'Alins i Esterri de Cardós, al Pallars Sobirà, van començar l'any passat a aplicar una ordenança que obliga els boletaires a pagar un tiquet de cinc euros per persona i a recollir un màxim de quinze quilos de bolets. Tot i això, durant aquella campanya es va veure més gent sense tiquet que boletaires legals. A Catalunya, el 80% dels boscos estan en mans privades, i la resta són comunals o parcs naturals.