La vida social
Un paradís d'alls i carbasses
Disset restaurants participen a la sisena edició de les Jornades Gastronòmiques del Pla de l'Estany dedicades a aquests productes
D'alls en mengem tot sovint, i de vegades sense saber-ho, perquè és un ingredient habitual en molts plats. A la carbassa, en canvi, no hi estem tan habituats. Però això té remei, ja que a partir de divendres i fins al 12 d'octubre se celebren les jornades gastronòmiques de la carbassa i l'all del Pla de l'Estany, uns dies en què aquests dos productes s'apoderen de cuines i menjadors per demostrar –amb l'ajuda de mans expertes i imaginatives– de què són capaços. Allò que va començar modestament, com una prova, arriba ja a la sisena edició, i amb la implicació de disset establiments de la comarca –un nombre mai aconseguit fins ara–, que inclouen en la seva oferta durant aquests dies plats com ara la carbassa rostida amb musclos de roca i escopinyes, el taco d'entrecot a la graella amb ratafia i carbassa escalivada, la terrina de galta de vedella amb alls caramel·litzats i el bacallà a la mussolina d'alls tendres. Són restaurants que al llarg de l'any ja disposen de plats amb all i carbassa a la carta, segons va aclarir Ferran Vila, president del Grup Gastronòmic del Pla de l'Estany, organitzador de les jornades junt amb el Consell Comarcal i diversos ajuntaments. En aquestes dates, però, n'accentuen el protagonisme. Els menús costen entre15 i 70 euros, però es poden aconseguir descomptes de fins al 25 %, sempre que se'n consumeixin uns quants.
La proposta coincideix amb la celebració de les fires de l'all (Cornellà del Terri) i de la carbassa (Esponellà) el cap de setmana de l'1 i el 2 d'octubre. A totes dues festes, les jornades hi tindran una presència notable. A Cornellà es faran unes demostracions de preparació de plats amb all, i a Esponellà, una paella gegant amb carbassó i uns còctels amb el mateix ingredient. “Ja hem fet proves i segur que sortirà bé”, va explicar ahir Vila, en la presentació de les jornades a la premsa, al costat del president del Consell Comarcal, Jordi Xargay.