El Punt Casteller

Supercatedrals a la vista

El cinc de nou és l'objectiu de la Vella per Santa Úrsula i dels verds a Sitges

Arriba la diada vallenca per excel·lència, el duel amb més tradició del món casteller. Santa Úrsula ja és aquí i, com sempre, les dues colles de Valls es preparen per anar-hi a totes, malgrat que aquesta vegada els objectius de vermells i rosats estan força allunyats: la trajectòria de les dues colles ha estat molt diferent enguany.

La Colla Vella té en el cinc de nou el seu màxim objectiu, després d'haver aconseguit un bon domini de la catedral. També treballen altres estructures de gamma extra, com el nou de vuit, que mai no han plantat a Valls, o un hipotètic quatre de nou net, del qual s'han pogut veure algunes proves en els darrers quatres de vuit que han descarregat.

Per a la Colla Joves, la gamma extra quedarà per a la temporada vinent, i és que aquesta encara no ha pogut descarregar cap castell de nou. Així, la tripleta màgica és el seu horitzó, i els permetria encarar el curs vinent amb una mica més d'empenta.

Més gamma extra

Torre de nou, pilar de vuit, quatre de nou amb l'agulla, torre de vuit neta, tres de nou amb l'agulla i quatre de nou net. Ja han aconseguit fins a sis estructures de gamma extra diferents, però els Castellers de Vilafranca encara volen ampliar aquest estrepitós repertori amb el cinc de nou que si tot va bé intentaran demà a Sitges.

La diada tindrà, però, més punts d'interès, perquè la Jove de Sitges vol rubricar una de les millors temporades de la seva història amb el quatre de vuit i els Castellers de Sants hi portaran, com a mínim, una catedral recentment estrenada, sense descartar del tot el tres de nou.

Altres cites que convé no perdre's són les diades de la Jove de Tarragona i dels Castellers de Sabadell. Els tarragonins tancaran la temporada en què han passat a ser de gamma extra amb castells de la gamma alta de vuit i potser de nou. Els acompanyaran uns Castellellers de la Vila de Gràcia amb ganes de descarregar el seu primer dos de vuit, igual que els saballuts, que per la seva diada podrien afegir-hi el pilar de sis i potser fins i tot la seva primera catedral.

Sitges (Garraf)
Dissabte 22 a les 18.30 h, al Cap de la Vila, actuació dels Castellers de Vilafranca, els Castellers de Sants i la Colla Jove de Sitges.
Tarragona (Tarragonès)
Dissabte 22 a les 18 h, al Pla de la Seu, diada de l'Esperidió, amb la Colla Jove de Tarragona, els Castellers de la Vila de Gràcia i els de Sant Cugat.
Valls (Alt Camp)
Diumenge 23 a les 13 h, a la plaça del Blat, diada de Santa Úrsula, amb la Colla Joves i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.
Igualada (Anoia)
Diumenge 23 a les 12 h, a la plaça Pius XII, actuació dels Castellers de Lleida, els Moixiganguers d'Igualada i els Sagals d'Osona.
Sabadell (Vallès Occid.)
Diumenge 23 a les 12 h, a la plaça de Sant Roc, actuació dels Castellers de Sabadell, els Castellers de Terrassa i els Marrecs de Salt.
St. Just Desvern (Baix Ll.)
Diumenge 23 a les 12 h, al carrer Carles Mercader, actuació dels Castellers de Barcelona, els d'Esplugues i els Xics de Granollers.
XIULETS

Quatre fins a les quatre

Sembla que no hi ha manera que la diada de Santa Teresa s'acabi abans de les quatre de la tarda. Cal dir que aquesta vegada es va aconseguir començar amb força puntualitat, però amb una colla més a plaça l'hora d'anar a dinar va tornar a ser la mateixa. Amb el canvi del sistema de rondes no n'hi va haver prou, i això que només es van haver de repetir dos castells.

L'ANÈCDOTA

Trenta anys d'una jornada històrica

Per Santa Úrsula del 1981, les colles de Valls donaven el tret de sortida a l'anomenada segona època d'or dels castells: la Vella descarregava el quatre de nou, i la Joves el cinc de vuit, dos castells que semblaven inassolibles. L'Ajuntament de Valls en commemora aquest vespre el 30è aniversari, amb un acte d'homenatge i la projecció a la façana de l'ajuntament d'aquests castells.

APLAUDIMENTS

Mallorca, de vuit

Si els Al·lots de Llevant van carregar el carro gros fa dos anys a Vilafranca, ara ha estat el torn de l'altra colla illenca. Els Castellers de Mallorca van coronar a Palma el seu primer quatre de vuit diumenge passat, un repte no gens fàcil tan lluny de l'epicentre casteller. Ara a descarregar-lo!

Jove i gran

La millor actuació a la plaça Vella del Vendrell ha servit a la Jove de Tarragona per arrabassar el tercer lloc a la Colla Vella, que no suma punts. Malgrat que és probable que el bronze duri poc, la Jove diu adéu a la temporada 2011 amb tots els honors.

És el canvi més destacat en un rànquing que, aquesta setmana sí, ha estat bastant mogut. Tot això gràcies a una molt bona temporada per a les colles de vuit, que fa que hi hagi molta competència per ser al top 15. Així, per exemple, els Sagals d'Osona han tornat, i ho han fet directament al catorzè lloc, deixant fora els Marrecs de Salt. De fet, en tan sols quatre dies van repetir la millor actuació de l'any, amb els seus primers quatres de vuit.

També sumen un grapadet de punts els Castellers de Sants, els Castellers de Lleida, els Castellers de Barcelona, els Xiquets de Reus i els Castellers de la Vila de Gràcia, que ja superen els de Lleida i que demà esperen continuar sumant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.