Fires de Sant Narcís 2011
El PSC de Girona critica que criminalitzin les barraques
Lamenta que s'hagin focalitzat les Fires en les sancions de tres entitats de la Copa i defensa que qualsevol canvi s'ha de fer amb consens
Defensa, a més, la llargada de dos caps de setmana
El grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Girona critica que “s'hagin criminalitzat algunes entitats a causa de casos aïllats i que no s'ho mereixen”, en referència a les sancions i càstigs a la UGT, Atlestime Girona i el GEiEG per haver venut alcohol a menors. Així ho afirmava la portaveu socialista, Pia Bosch, ahir en la roda de premsa de balanç de les Fires 2011. En aquesta línia, considera que cal prioritzar “el treball conjunt amb les entitats i la comissió de la Copa” i evitar que les disputes o les sancions acabin centrant l'atenció de Fires.
La portaveu socialista va presentar la seva anàlisi de Fires acompanyada dels regidors del grup municipal Àngel Quintana, Sílvia Paneque i Amèlia Barbero i va recordar que en anys anterior el govern de la ciutat que lideraven els socialistes “va aplicar la normativa que preveu el tancament de la barraca uns dies”. Bosch opta pel “pacte i la col·laboració” amb les entitats “perquè són les primeres interessades que tot surti bé” i considera bàsic continuar amb les tasques de prevenció que es fan al llarg de l'any amb els joves des del centre jove de salut i els equips municipals de promoció de la salut.
Canvis de consens
Els socialistes de la ciutat de Girona també es van mostrar preocupats per les possibilitats de canvis en el format de les Fires per als propers anys que ha insinuat el govern aquest any. Per Pia Bosch s'ha de tenir clar que “les Fires de Girons són de la ciutat que s'han anat configurat al llarg de molt anys”. “Per això, entenem que qualsevol canvi o modificació s'ha de fer entre tots.”
Dos caps de setmana
La possibilitat que en pròximes edicions la durada de Fires es reduís segons com s'escaigués el calendari genera el rebuig del PSC que defensa la fórmula de Fires al llarg de dos caps de setmana. Bosch recorda que ja al segle XIII les Fires duraven onze dies. “Històricament, les Fires es feien per atraure gent a la ciutat i fomentar activitat econòmica, un aspecte encara més important en temps de crisi”, afegia Pia Bosch.
Els socialistes veuen bé que permetin als firaires allargar un cap de setmana més la seva estada a la Devesa, com ja s'havia fet al 2008 també pel mal temps. Bosch considera que “és més coherent fer els focs amb la voluntat d'atraure més gent a la ciutat”.
Sis funcions del Raluy
El circ Raluy ha demanat també prorrogar l'estada a Girona amb sis noves funcions entre dijous i diu-menge que ve al seu nou emplaçament en aquestes Fires a tocar el pont de Fontajau i el pavelló firal, un espai més cèntric que facilita l'accés. El Raluy explica que durant aquestes Fires han passat més de 14.000 espectadors amb la vintena de funcions que han realitzat.
Debat, avui, a la Farinera
Precisament avui, l'edifici de la Farinera Teixidor serà l'escenari d'un debat organitzat per la CUP sobre el model de Fires de Girona i si cal introduir canvis a les barraques de la Copa. L'acte començarà a dos quarts de vuit del vespre i tindrà la participació de Josep Maria Janer com a representant de la comissió de la Copa; Nuxu Perpinyà, de la Fal·lera Gironina, i Jaume Pascual, dels Diables de l'Onyar. El debat sobre el model de Fires es va repetint en els últims anys, quan precisament CiU des de l'oposició criticava el govern tripartit per alguns aspectes de la gestió de barraques. En el debat no hi haurà presència de cap representant del govern municipal que malgrat ser convidat s'han negat a assistir-hi adduint que era massa recent la polèmica amb les entitats castigades.