Societat

Fires de Girona 2011

Temen que els canvis a Fires danyin el teixit associatiu

Les entitats admeten que la presència a barraques és necessària per tenir finançament per a les activitats de la resta de l'any

Veuen absurd el debat de l'alcohol perquè cap vol donar-ne a menors

Les entitats més actives en la programació de Fires de Girona i integrants de la comissió de la Copa temen que els canvis que es vulguin introduir acabin perjudicant el teixit associatiu de la capital gironina. Aquest va ser un argument reiteratiu per part de la seixantena de persona que ahir van participar en un viu debat que la CUP va celebrar a l'edifici de la Farinera Teixidor per analitzar el model de Fires i de les barraques.

Algunes de les intervencions van expressar el malestar que darrere dels tancaments d'aquest any “hi hagi la voluntat d'eliminar un contrapoder i les activitats d'entitats crítiques amb l'acció municipal”. Van admetre que per a molts la presència a la Copa “és bàsica per al finançament”, i van retreure que la situació es dóna també per les poques subvencions que arriben des del consistori. Tot i això, també es va valorar la importància que té la presència a la Copa per a la creació de xarxa amb les entitats, participació a les Fires i cohesió interna. Les associacions, clubs i entitats també van revelar que una barraca suposa la feina de fins a cent persones amb torns per cobrir tots els dies de Fires de Sant Narcís. Els participants es van mostrar contraris a reduir els dies de Fires perquè els veuen necessaris per poder aconseguir finançament, “perquè el primer cap de setmana només cobreixes la gran despesa que tens per ser-hi present”.

Poder de les entitats

A la taula del debat hi va haver la participació de Josep Maria Janer com a representant de la comissió de la Copa; Nuxu Perpinyà, de la Fal·lera Gironina, i Jaume Pascual, dels Diables de l'Onyar. Aquests tres representants van expressar el poder que tenen les entitats, “perquè som els que realment fem les activitats de Fires”. Per aquest motiu van reclamar més reconeixement per part de l'administració i menys traves davant les peticions per organitzar activitats a la via pública aquests dies de Fires. Per això alguna entitat va fer una crida a anar totes a l'una en relació amb els canvis que pugui proposar el govern per a edicions futures.

Janer va explicar el model de la comissió de la Copa per posar en relleu els 40.000 euros que totes les barraques donen a l'Ajuntament per a la programació de concerts de la Copa sense que hi intervinguin les mateixes entitats, o el fet que les mateixes entitats assumeixin el cost de serveis bàsics com ara els lavabos, l'assegurança o el 77% del cost de la seguretat privada, així com el contracte a un únic proveïdor que treu marge de maniobra a la comissió de la Copa.

Superar el debat de l'alcohol

Una altra coincidència entre les entitats va ser superar el debat de la venda d'alcohol a la Copa, ja que es veu “absurd, perquè cap entitat pretén donar alcohol a menors”. Per això es va criticar el zel de la policia pel fet de no avisar les entitats de la seva presència en detectar algun cas, per bé que es reconeix que en nits amb més de 25.000 persones “sempre hi pot haver algun cas”. A més, es reclama la mateixa exigència la resta de l'any a les empreses privades de la ciutat. Diverses persones van lamentar que en el debat no hi fos present l'Ajuntament, ja que hauria permès enriquir les visions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.