El Punt Casteller

Els últims (grans) sospirs

Les diades de Gràcia i Minyons poden deixar encara estrenes de nou i deu pisos

Estem a punt de dir l'adéu definitiu a la temporada castellera i ja són molt poques les colles que encara belluguen. Algunes, però, encara han de dir grans coses, sigui aquest cap de setmana, sigui el que ve: les diades dels Castellers de la Vila de Gràcia, aquest diumenge, i dels Minyons de Terrassa, el dia 27, protagonitzaran l'últim alè casteller del 2011.

La primera parada, doncs, serà a la plaça de la Vila de Gràcia, on els amfitrions tenen el repte de descarregar el dos de vuit, un castell que han estrenat enguany però que no han pogut completar. Aconseguir-ho seria posar la cirereta a la que ja és la seva millor temporada.

Els graciencs tindran com a convidats els Xics de Granollers, que diumenge van carregar el primer quatre de vuit de l'any, i dues colles de la ciutat per a les quals serà una diada de màxims. Els Castellers de Barcelona porten en cartera l'estrena del quatre de nou, i els Castellers del Poble Sec tampoc no renuncien a res: la pluja els va fer rebaixar pretensions la setmana passada i s'han quedat amb ganes de descarregar el dos de set, que aquesta temporada han carregat per primer cop.

Cap als deu pisos

Per a la setmana que ve les sorpreses encara apunten més amunt. I és que el programa dels Minyons de Terrassa per la seva diada es basa en tres castells de gamma extra, dos de nou, cinc de nou i tres de deu. El darrer tram de la temporada, però, ha estat complicat, i caldrà treballar sobretot en la recuperació dels ànims malves per assolir uns reptes tan ambiciosos. Afortunadament, la caiguda de diumenge sembla que no els deixarà cap baixa, i tenen la diada de vigília per posar a prova les grans construccions amb un pis menys. A més, per a aquest diumenge dia 20 han organitzat un assaig solidari amb La Marató de TV3, al qual tothom està convidat. Serà a les dotze al Raval de Montserrat, i compta amb el doble al·licient de poder-hi veure proves d'un altre monstre, aquest encara verge: el quatre de deu amb folre i manilles. La bèstia té pocs números de sortir a plaça enguany, però els de Nani Matas volen veure com respon a les primeres proves serioses.

A banda dels malves, la diada de Minyons també inclourà, com els darrers anys, el duel Barcelona-Sants. Els primers, si la diada a Gràcia i els assajos surten bé, tenen previst portar-hi el quatre de nou, el pilar de sis i potser fins i tot un set de vuit d'estrena, mentre que els de Sants apostaran pel cinc de vuit i el tres de nou. A tercera ronda no descarten afegir-hi el quatre de nou i arrodonir així la tripleta màgica.

Reus (Baix Camp)
Dissabte 19, a les 18 h, a les andanes de l'estació de tren, actuació del 30è aniversari a càrrec dels Xiquets de Reus.
Barcelona (Barcelonès)
Diumenge 20, a les 12 h, a la plaça de la Vila de Gràcia, diada dels Castellers de la Vila de Gràcia amb els Castellers de Barcelona, els del Poble Sec i els Xics de Granollers.
Sant Martí de l'Heura (Baix Empordà)
Diumenge 20, a les 12 h, actuació de la Colla Castellera de Figueres amb motiu de la Fira del Bolet.
Terrassa (Vallès Occid.)
Dissabte 26, a les 19 h, a la plaça Vella, actuació dels Minyons de Terrassa i dels Castellers d'Esplugues.
Barcelona (Barcelonès)
Dissabte 26, a les 17.30 h, a la plaça Orfila, actuació dels Castellers de Sants, amb motiu de les festes de Sant Andreu.
Terrassa (Vallès Occid.)
Diumenge 27, a les 12 h, al Raval de Montserrat, 33a diada dels Minyons de Terrassa, amb els Castellers de Barcelona i els Castellers de Sants com a colles convidades.
Castelldefels (Baix Llobregat)
Dijous 8 de desembre, a les 13 h, a la plaça de l'Església, actuació dels Castellers de Castelldefels i els Castellers de Santa Coloma.
XIULETS

Encara més aigua

R.L.

Els castellers són amics del sol, i se'n recorden ara més que mai, després que per segon cap de setmana consecutiu la pluja hagi aigualit unes quantes diades castelleres. Per sort, moltes colles van buscar aixopluc i, encara que moltes van haver de rebaixar pretensions, algunes recordaran les actuacions sota cobert. És el cas dels Castellers de Badalona, a qui ni l'aiguat no els va impedir aconseguir la millor actuació de la seva història, carregant el dos de set per primer cop.

L'ANÈCDOTA

Doblement cinematogràfics

R.L.

Dos documentals castellers han vist la llum alhora aquesta setmana, 165 Regent Street i Enxaneta. El primer explica la història dels Capgrossos de Mataró, enfocant-la com un exemple d'autosuperació de dificultats de tota mena, i, ara que ja s'ha estrenat a Mataró, sortirà ben aviat de gira per diverses ciutats castelleres. L'altre ensenya els castells per primer cop en 3D, i des d'ahir ja és a la cartellera de molts cinemes catalans. Una mostra més de la vitalitat del món casteller.

APLAUDIMENTS

Un any per celebrar

R.L.

Dimecres va fer un any que els castells van ser declarats patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco, un any que a més podem celebrar com una de les millors temporades castelleres de la història. La fita s'ha commemorat a Valls, amb un acte a la plaça del Blat, i a Barcelona, amb una exposició de fotos al Palau Robert que restarà oberta al públic fins al març.

Barcelona, a l'alça

R.L.

Van començar a pas lent, però d'un mes ençà han agafat el ritme i la temporada se'ls farà curta. Els Castellers de Barcelona protagonitzen l'únic canvi de posició en una setmana que, amb poques colles en actiu i amb diades aigualides per la pluja, no ha donat gaire de si. Amb la clàssica de vuit descarregada a Granollers, els barcelonins s'han col·locat desens. L'altra única colla que suma punts són els Castellers de Sant Cugat, que diumenge van tancar la millor temporada de la seva història.

El curs s'acaba, però a la classificació encara no està tot dat i beneït. Els Minyons de Terrassa són a molt pocs punts de la plata i estan pendents de la seva diada, i les posicions nou, deu i onze també estan disputades. Caldrà veure si Gràcia aconsegueix desfer l'empat amb Sabadell i estar al cas dels Castellers de Barcelona, que encara poden pujar un parell de graons.

Però una de les millors notícies de la temporada és paradoxalment fora de la classificació. Sí, perquè al darrere de Sant Cugat hi ha encara nou colles que han aconseguit com a mínim un castell de vuit enguany. Són, seguint l'ordre del rànquing, Marrecs de Salt, Xicots de Vilafranca, Bordegassos de Vilanova, Margeners de Guissona, Nens del Vendrell, Moixiganguers d'Igualada, Jove de Sitges, Xics de Granollers i Castellers de Mallorca. Tot un rècord per a la història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Terrassa obté 300.000 euros de l’ACA per renovar la xarxa d’aigua i reduir fuites

Terrassa
salut

Bellvitge fa ús de la IA per tractar l’esclerosi múltiple

Barcelona
medi ambient

Posen càmeres i gravadores a quatre espais naturals per avaluar l’impacte dels visitants

Riudarenes
societat

Busquen una parella de catalans desapareguts al Nepal

barcelona
Olot

Més recorregut i punts de tast en el Vermut Cantat de l’Aoapix

Olot
patrimoni

Un projecte internacional pren de referent històric el conjunt de l’Espluga de Cuberes

Baix Pallars

Elaboren un projecte educatiu sobre autoestima i pressió estètica per a les escoles

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Creen un mapa digital d’aparcaments del municipi

CALONGE I ST. ANTONI

Estudiants d’arquitectura aporten idees pel carrer Indústria

Anglès