Congelen el projecte de nova incineradora de Barcelona
L'Agència de Residus manté que en la situació actual la planta metropolitana no és necessària
El govern manté com a imprescindible, en canvi, la nova incineradora de Girona i buscarà sistemes per garantir-ne el finançament
La generació de residus s'està reduint a causa de la crisi econòmica
Els projectes de construcció de noves incineradores de residus a Barcelona i Girona s'enfronten amb futurs completament diferents. Mentre que l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) considera que, en les condicions actuals de retallada d'inversions i disminució del volum de residus generats, l'àrea metropolitana no necessitarà una nova planta per cremar residus com a mínim en els pròxims cinc o set anys, el projecte de nova incineradora de Girona –que podria substituir la planta actual de Campdorà– és imprescindible i gairebé urgent.
“No hi ha pressa en aquest moment per determinar la conveniència d'una nova planta incineradora a l'àrea metropolitana de Barcelona”, ha explicat a aquest diari Josep Maria Tost, director de l'ARC. En tot cas, “si s'arribés a la conclusió que és necessària una nova incineradora metropolitana s'haurà d'estudiar amb temps; i entre planificació i construcció estaríem parlant com a mínim d'entre cinc i set anys”, indica el director de l'ARC.
El projecte de nova incineradora metropolitana havia estat plantejat com a complementari de la planta de Sant Adrià de Besòs per atendre la creixent generació de residus prevista abans de l'inici de la crisi econòmica, una situació que ha canviat radicalment els últims anys.
Per contra, el projecte de nova incineradora de Girona, aturat ara fa un any per falta de finançament, es considera del tot necessari des de l'ARC. “A Girona existeix una incineradora per tractar 30.000 tones anuals i l'anterior govern havia planificat la necessitat d'establir una nova planta de 5.000 tones per donar servei a la demarcació de Girona”, ha recordat Josep Maria Tost.
Falta de finançament
“El projecte de Girona [que inclou una incineradora i altres infraestructures de tractament de residus] estava paralitzat per falta de finançament i ara el govern, tot i que té aturat el pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus, manté que aquesta planta és necessària.” “El projecte de Girona es farà”, conclou el director de l'ARC sense comprometre's a un termini de temps concret.
Josep Maria Tost té previst reunir-se en breu amb l'alcalde de Girona per revisar el projecte i definir, “possiblement, una execució en fases, amb una preferència per la planta de compostatge i la planta de valorització energètica [incineradora]”. “Hem de treballar per desembussar el camí al més aviat possible”, conclou josep Maria Tost.
L'àrea de Barcelona es troba en una situació molt diferent. D'una banda, la crisi econòmica ha reduït el volum de residus que generen els ciutadans i les plantes de tractament existents són més que suficients. “Bona part de les infraestructures de tractament de residus de l'àrea metropolitana, com ara els ecoparcs de Vacarisses i els Hostalets de Pierola, necessiten rebre més tones de residus per poder optimitzar la seva capacitat”, explica Tost.
De manera paral·lela, el nou sistema de gestió dels residus dóna com a resultat la producció d'una quantitat creixent dels denominats combustibles derivats de residus, que poden ser utilitzats en la indústria o les plantes cimenteres i que no han de passar per abocadors o incineradores.
Girona busca un altre emplaçament per als residus
L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) té decidit desbloquejar el projecte de construcció de la nova planta incineradora de Girona, però a hores d'ara l'única decisió presa en ferm és que no es farà al barri de Campdorà de Girona, on estava prevista.
L'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, afirma que l'Ajuntament i l'ARC estan plenament d'acord amb aquest extrem, així com en la necessitat de tirar endavant el projecte tan aviat com es pugui en una altra banda. En tot cas, les properes setmanes, es realitzaran reunions per recollir propostes sobre quina pot ser la nova ubicació, i sobre quin model tecnològic cal adoptar per fer-la sostenible. Puigdemont assegura que “hi ha moltes ubicacions possibles” i que no hi ha cap decisió presa sobre si serà a la ciutat de Girona o en algun altre municipi del Gironès. Afegeix, però, que la decisió es prendrà per consens, tant de l'ARC com dels municipis que puguin estar afectats, si és el cas.
Quant al projecte inicial, l'alcalde de Girona creu que hi ha diversos aspectes que cal revisar, a part de la ubicació. Cita, per exemple, que cal discutir quina ha de ser l'ocupació de sòl òptima per assegurar-ne la utilitat durant els propers anys, així com el model tecnològic de la nova planta, informa J. Canals.
La incineradora de Campdorà es va posar en funcionament l'any 1984 per donar servei tant a la capital del Gironès com a Salt i Sant Julià de Ramis. La instal·lació està situada a l'est del riu Ter, al sud de la C-66, i queda a prop de diversos barris de Sant Julià i Sarrià de Ter.
Durant els últims anys s'han fet millores per adaptar aquesta instal·lació a les normatives sobre emissions contaminants i per assegurar-ne l'eficiència energètica però la seva modernització total resulta inviable.