Societat

Poca neu, poca ocupació

Els hotelers del Pirineu preveuen una ocupació del voltant del 20% i el 70% segons la zona, mentre que l'any passat es va superar el 85%

Només Vallter 2000 i Vall de Núria van poder inaugurar ahir la temporada

El Pirineu preveu que el pont de la Puríssima sigui un dels més fluixos dels darrers anys. El causant és la falta de neu. Les darreres temporades la majoria d'estacions havien pogut obrir al novembre però aquest cap de setmana només dos s'han atrevit a fer-ho i de manera parcial: Vall de Núria només va poder obrir ahir tres pistes de debutants, i Vallter 2000, un 80% de les pistes i remuntadors.

La resta d'estacions s'esperen a poder-ho fer dimarts, 6 de desembre. Baqueira treballava ahir a corre-cuita produint neu a la Cara Nord aprofitant les baixes temperatures, amb l'objectiu de poder obrir dimarts. Les previsions per avui i dilluns són favorables però encara no han confirmat data. També Boí Taüll, Espot, Portainé, la Molina i Masella s'esperen a obrir a dimarts. Les més petites, però, han fet un canvi de plans i s'esperen a fer-ho en un moment meteorològic més propici: Tavascan ha decidit esperar al 26 de desembre.

En aquestes condicions, els hotelers esperen un pont de la Puríssima molt fluix al Pirineu. Els hotelers del Pirineu de Lleida calculen una ocupació d'entre el 20% i el 30%. L'any passat, les previsions pel pont de la Puríssima eren del 85% gràcies a la neu abundant a pistes, i es van acomplir. Tot i el daltabaix, la Federació d'Hostaleria de Lleida confia que durant la segona meitat de la setmana aquesta previsió pugui anar a l'alça si apareix per fi la neu i es posa en marxa tot el negoci de l'esquí.

Al Pirineu gironí, en canvi, gràcies a l'entrada en funcionament de Vall de Núria i Vallter 2000 les previsions són millors: entre el 65% i el 70% durant els dies del pont de la Puríssima a les comarques de la Cerdanya i el Ripollès.

Als hotelers de muntanya els perjudica no només la falta de neu, sinó també la llargada del pont. El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, l'hoteler aranès José Antonio Serrano, ha dit en declaracions recollides per l'agència ACN que al sector el beneficia que hi hagi una concentració dels dies de vacances, de manera que fins i tot sense neu s'hauria pogut arribar tranquil·lament a una ocupació d'un 50% al Pirineu lleidatà.

A més dels hotels, les cases rurals de muntanya també pateixen el mal inici de temporada de l'esquí. El president de la Federació de Cases de Turisme Rural de la demarcació de Lleida, Josep Lluís Farrero, ha explicat que les previsions són d'un primer cap de setmana molt fluix i que l'ocupació vagi millorant a mesura que avança la setmana. La previsió meteorològica no anuncia canvis dràstics. A curt termini les màximes al Pirineu seran d'entre set i dotze graus amb cota de neu sobre els 2.000 metres; durant la setmana baixarà lleugerament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.