URBANISME
El futur de la zona dels horts divideix els banyolins
La primera sessió del procés participatiu pel pla especial de sota Monestir fa evident que una part dels ciutadans es resisteix a acceptar que s'alteri aquell sector
Ningú no havia dit que la redacció del pla especial de sota Monestir seria fàcil, i ahir, en la primera trobada de l'equip de govern amb els banyolins per exposar-ne les línies mestres, aquesta impressió es va corroborar del tot. La proposta bàsica elaborada per l'arquitecte Esteve Corominas –condicionat pel que marca el pla director urbanístic comarcal– inclou tres grans àrees: al nord, hi hauria horts i cases amb horts; a la part central, una franja d'habitatges i comerços, vertebrada per un vial que enllaçaria el centre amb els barris de Canaleta i Can Puig, i al sud, tallers i indústries. Un vial creuaria la zona de nord a sud i la riera Canaleta esdevindria un corredor biològic en forma de parc urbà. L'objectiu de la reordenació –va explicar l'arquitecte– és fer compatibles la construcció d'habitatges, la preservació dels horts i els recs, i la connexió de Can Puig i Canaleta amb el centre. Tant Corominas com el regidor d'Urbanisme, Miquel Vilanova, van recalcar que tan sols és un planejament de base, al qual s'aniran incorporant les aportacions dels ciutadans. La quinzena d'intervencions que es van produir (l'acte, celebrat al Teatre Municipal, va reunir unes 200 persones) van ser crítiques. Uns es van mostrar escèptics perquè voldrien que no es toqués res; d'altres, perquè no veuen clar que hi puguin sobreviure les activitats econòmiques al costat d'habitatges, i uns altres, perquè temen l'especulació urbanística i les expropiacions. La majoria dels que van intervenir es van mostrar en desacord amb el fet que s'hi puguin construir habitatges, tenint en compte –van argumentar– que a la ciutat hi ha centenars de pisos buits.
LA FRASE
La pròxima sessió tindrà lloc dimarts
La pròxima sessió del procés participatiu de la redacció del pla especial de sota Monestir s'ha programat per dimarts, dia 20, i també es farà a les set de la tarda, però a l'auditori de l'Ateneu. En aquesta ocasió, la convocatòria porta per títol Criteris, objectius i alternatives. Posteriorment a aquestes dues cites, s'aniran organitzant reunions sectorials amb l'objectiu d'anar concretant el document, que es vol tenir enllestit en aquest mandat.