Medi ambient

La contraportada

Obrint l'Alta Garrotxa

Els treballs de recuperació d'espais oberts en aquest territori de boscos han estat recollits en un documental que es va estrenar ahir

El Consorci de l'Alta Garrotxa ha plasmat en un documental el projecte de més envergadura que ha executat els últims anys, que és la recuperació d'espais oberts per afavorir en aquest territori protegit la diversitat d'espècies i la reintroducció de la ramaderia. Ahir van presentar el treball –fet per la productora Zeba– a les instal·lacions de la Cooperativa La Fageda de Santa Pau. Pot semblar que la presentació s'hauria d'haver fet en algun indret de l'Alta Garrotxa, però cal tenir en compte que en aquell projecte hi han treballat usuaris de la cooperativa, una empresa que dóna feina a gent amb disminució psíquica. L'obra social La Caixa i la Diputació, a través del conveni que tenen establert des de fa sis anys per a la millora dels espais naturals de la demarcació, ho han finançat amb 244.000 euros. Representants de tots els organismes i institucions implicades, així com gent que viu o ha nascut a l'Alta Garrotxa, van assistir a la presentació.

L'audiovisual deixa constància de la feina feta i alhora és un magnífic mitjà per vendre la continuïtat de la recuperació d'espais oberts, una iniciativa que es pretén que es vagi ampliant i que ha de tenir forçosament la complicitat dels propietaris dels terrenys. En el documental hi intervenen amos i masovers d'algunes de les quatre finques on s'ha intervingut (la Dolors i en Josep, de ca l'Anton de Pera; en Xavier Coll i en Delfí Vilanova, de l'Orri, i la Joana Coma, de Bestrecà), tècnics i científics (Inès Carrillo, Sergi Vila i Sara Sànchez, del consorci; el geògraf Josep Vila; i el biòleg Xavier Puig), el president de La Fageda, Cristóbal Colon; la representant de la Fundació La Caixa Susana Araño, i el responsable de la Xarxa de Custòdia del Territori, Jordi Pietx.

Amb l'ajuda d'imatges antigues, els més veterans dels entrevistats rememoren com, en la dècada dels cinquanta, moltes de les actuals zones boscoses eren prats o camps de conreu; els propietaris comenten els beneficis del projecte, i els especialistes n'expliquen els aspectes més tècnics. El documental és pot veure al lloc web del consorci: www.altagarrotxa.org.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.