Societat

Tretze morts menys

Aquest any han mort 69 persones en 61 accidents de trànsit a les carreteres gironines, quan l'any 2010 n'hi van morir 82

La Selva i l'N-II són els punts negres, ja que és on es concentra més accidentalitat

El 2011 ha registrat una reducció significativa de les sinistralitat a les carreteres gironines. Si durant el 2010 van morir a la demarcació un total de 82 persones víctimes d'accidents de trànsit, aquest any el nombre de morts ha caigut fins als 69. Això suposa que, si no hi ha cap succés al llarg del dia d'avui, durant el 2011 s'han produït 61 accidents mortals, 12 menys que fa un any, quan la xifra va arribar als 73 accidents amb resultat de mort, segons les dades recollides al llarg de l'any per El Punt Avui.

Tal com ha passat en estadístiques anteriors, durant el 2011 les principals víctimes mortals continuen sent els homes, amb 60 morts, en comparació amb les 9 dones mortes en vies gironines. Tretze de les víctimes eren vianants, 45 eren conductors (25 de turismes, 1 de furgonetes, 3 camioners, 15 motoristes i 1 de tractor), 8 acompanyants (4 de turismes, 1 de furgoneta i tres de motos) i tres ciclistes.

Diumenge, el pitjor dia

El dia de la setmana que s'han concentrat més els accidents de trànsit mortals és el diumenge, amb 11 morts, seguit de molt a prop del dimecres, que concentra 10 dels accidents mortals. Al darrere vénen els dilluns i dijous, amb 9 víctimes, i els dimarts i dissabtes, amb 8. Per tant, divendres és el dia de la setmana que durant el 2011 s'han registrat menys accidents mortals, amb tan sols 6 xocs. Així, els caps de setmana concentra un total de 19 accidents mortals, en comparació amb els 42 que es van produir durant la setmana, caient així el mite que els caps de setmana es concentren més els accidents de circulació.

Les matinades tampoc són propicies perquè es produeixin xocs mortals, ja que durant el 2011, entre les dotze de la nit i les vuit del matí, tan sols s'han produït 9 dels 61 accidents mortals. La franja horària que més sinistralitat ha registrat durant aquest any que s'acaba és de vuit del matí a quatre de la tarda, en què es van produir fins a 34 accidents mortals. Pel que fa a la tarda, de quatre a dotze de la nit, es van registrar 18 accidents mortals.

Pel que fa als mesos de més sinistralitat, durant el 2011, juny i agost van ser els pitjors, ja que van concentrar 16 accidents mortals –8 cada un d'aquests mesos–. Tot seguit hi ha maig i octubre –7 cada un–. La resta de l'any, al juliol i desembre s'han produït 5 accidents mortals; al gener i abril, 4; al març i setembre, 3; i febrer és el mes que menys morts hi va haver a les carreteres, amb tan sols 1.

Dels 61 accidents mortals el 2011, 22 s'han produït en vies comarcals, tot i que les carreteres de titularitat estatal estan molt a prop, amb 20 accidents mortals, 12 dels quals són a l'N-II. Les vies urbanes concentren 14 dels accidents mortals i l'AP-7 tan sols quatre.

La Selva, amb 18, és la comarca gironina que concentra més accidents mortals durant el 2011. De lluny el segueixen el Gironès (12) i l'Alt Empordà (11). I encara més lluny hi ha el Baix Empordà amb 6, seguit del Ripollès (4), el Pla de l'Estany (4) i la Cerdanya (1).

LES XIFRES

60
homes
han mort en accident. La majoria de víctimes continuen sent homes i només 9 van ser dones.
82
morts
hi va haver durant l'any 2010 a la demarcació de Girona. La reducció ha estat important.
12
víctimes
a l'N-II. A les carreteres de titularitat estatal s'han produït 20 accidents mortals.
18
morts
hi ha hagut durant l'any a la Selva, la comarca gironina que concentra més accidents mortals del 2011.

27 xocs, 21 sortides de via i 13 atropellaments

Pel que fa a la tipologia, 27 dels 61 dels accidents mortals que s'han produït a les comarques gironines han estat per xocs (frontals, laterals o per encalçament). Per la seva banda, 21 han estat per sortides de via i, la resta, 13, per atropellaments tant en vies urbanes com en les interurbanes.

Un mort cada 126 hores

El nombre de 69 persones (sense comptar-hi les que poden haver mort després de dies d'hospitalització i que no surten a les dades) mortes d'accident de trànsit durant el 2011, representa, fent la mitjana, que cada 126 hores, o, dit d'una altra manera, gairebé cada cinc dies i mig, hi ha una persona que mor d'accident a les comarques gironines.

El pitjor accident registrat en vies gironines es va produir el 9 d'abril, quan un matrimoni i la seva filla i un conductor alemany van morir en un accident de trànsit al terme municipal de Vilamalla. Les víctimes són Joan Rodríguez –jutge de pau de Bellcaire d'Empordà–, de 52 anys; la seva dona, Glòria Puig, de 45 anys; la seva filla Carla, de només 13 anys, i un home de nacionalitat alemanya de 72 anys. Segons les investigacions, l'home alemany, que conduïa un Mercedes en direcció a l'Escala, va envair el carril contrari i va impactar frontalment contra el vehicle de la família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.