“Una part de la tripulació va sortir abans que els passatgers”
Polèmica entre els passatgers del ‘Costa Concordia' sobre l'actuació del capità i l'evacuació del creuer
Arriben una cinquantena d'afectats pel naufragi a l'aeroport del Prat i afirmen que preparen una denúncia conjunta
Cansats, alleugerits i indignats. Així és com han arribat aquest diumenge a l'aeroport del Prat uns 50 passatgers, la majoria catalans, que viatjaven en el creuer Costa Concordia naufragat a Itàlia divendres a la nit. Aquest és el primer contingent dels espanyols que viatjaven al creuer i que al llarg del dia d'avui s'espera que siguin repatriats en diferents vols a Madrid.
A la seva arribada, els passatgers, amb les seves poques pertinences guardades en bosses de plàstic, han denunciat “els caos” en què es va convertir l'evacuació del vaixell per culpa de la improvisació amb que van fer les coses els membres de la tripulació del Costa Concordia. En aquest sentit, diversos passatgers, han assegurat que pensen presentar “quan abans millor” una denúncia conjunta contra la companyia propietària del vaixell sinistrat.
Sobre les condicions de l'evacuació tots els passatgers han coincidit en afirmar que es va fer “sobre la marxa” i que en cap moment es va seguir cap protocol de seguretat. De fet, segons ha afirmat el mallorquí José Peña, quan amb els seus amics va arribar a terra nedant per falta de bots, “molts membres de la tripulació ja hi eren”. Ho corrobora una altra passatgera que assegura que a l'arribar als bots salvavides no hi havia cap membre de la tripulació per ajudar-los.
A la falta d'ajuda per part de la tripulació es va sumar el mal estat de molts dels bots. En aquest sentit, Purificación, veïna de Santander, denuncia que els sistemes de subjecció dels bots al vaixell estaven oxidats, i que els mateixos passatgers, fent-se servir de les eines que trobaven van haver de trencar els cables per poder baixar els bots a l'aigua. Purificación també lamenta que, mentre molta gent va haver de llançar-se a l'aigua per falta de bots, alguns d'aquests, com el seu, anaven gairebé buits.
De la seva banda, Alfredo Herreros, ha assegurat que si l'accident hagués tingut lloc a alta mar les conseqüències haurien estat molt pitjors perquè en cap moment la tripulació va transmetre la sensació de tenir controlada la situació, i perquè el mal estat dels bots va alentir molt l'evacuació.
En el que també han coincidit tots els passatgers que han arribat aquest diumenge a Barcelona és que un cop a terra, el tracte va ser fantàstic, tant a l'illa de Giglio, on es va habilitar l'església del poble per atendre els nàufrags, com a Porto Santo Stefano, on tothom, policia, veïns i Creu Roja, es van bolcar per ajudar.