Societat

La Plataforma Valenciana per l'Ensenyament avisa que les protestes poden acabar en vaga

Crida a participar massivament en la manifestació de dissabte perquè l'“agressió” a l'ensenyament públic “traspassa els límits imaginables”

“La situació és extrema, s'està soscavant greument el funcionament i la qualitat de l'escola pública”, han denunciat hui els representants de les organitzacions que conformen la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic amb motiu de la presentació de la manifestació que tindrà lloc el proper dissabte, 21 de gener a València i Alacant.

Una manifestació que auguren massiva davant la dimensió de les “agressions” a l'ensenyament públic. La darrera, “la que ha fet vessar el got”, han destacat, ha sigut el decret llei de retallades que fa disminuir entre un 15 i un 20 per cent el salari del professorat, encara que el problema, han recordat, ve de lluny, “perquè per al PP, l'ensenyament públic mai ha sigut una prioritat”.

En aquest sentit, han matisat que la manifestació es va tramar abans del Nadal, en protesta per problemes que s'arrosseguen, molts d'aquests “de fa una dècada”, ha precisat la presidenta de FAPA i portaveu de la plataforma, Maria José Navarro, en referència als barracons, l'excés de les ràtios o la necessitat de catalogació lingüística del professorat de secundària. També per la intenció del govern valencià de cedir sòl públic per a la construcció de centres concertats, la disminució de les beques de menjador i l'impagament de les despeses de manteniment dels centres per part de la Generalitat. “Però és que encara hem anat a pitjor”, ha remarcat Navarro.

Aquesta ha precisat que el govern valencià encara deu dos quadrimestres als centres, que ja no tenen capacitat per fer front a despeses com la calefacció –a instituts de la Vall d'Albaida, els alumnes es tapen amb mantes– o la llum –Iberdrola ha enviat cartes a molts centres per dir-los que si no paguen en un mes els tallaran el subministrament elèctric– ni poden comprar material com paper o tòner per a les impressores. En l'ensenyament de formació professional la falta de material fins i tot està impossibilitant la realització de pràctiques.

El malestar per aquesta situació i i per les retallades del professorat, s'ha traduït en nombrosos actes de protesta, com les concentracions que tots els dijous es duen a terme “a pràcticament tots els centres” del País Valencià, segons el representant d'STEPV, Marc Candela. Mobilitzacions que, ha assegurat, continuaran fins a arribar, probablement a la vaga. “No ho descartem. De motius, n'hi ha”, ha declarat Candela. Els representants de CCOO-PV, Ferran Garcia, i d'UGT-PV, Guillermo Martí, també s'han expressat en el mateix sentit, si bé han ajornat la convocatòria de vaga a una valoració conjunta de tot el sector públic afectat per les retallades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.