Societat

Drama humanitari

Vic espera els refugiats

La ciutat ho té tot a punt des de dilluns per allotjar al Seminari 41 persones refugiades, però no se sap quan arribaran

A la capital d'Osona hi estaran al principi, entre sis i nou mesos, tot i que el programa d'acollida serà de 18 mesos

Se'ls esperava dilluns, però ahir l'Ajuntament de Vic continuava sense tenir-ne notícies. A la capital d'Osona ja està tot a punt per acollir 41 refugiats que s'allotjaran al Seminari, l'arribada dels quals es preveu que sigui imminent i esglaonada. “Segurament ho sabrem d'un dia per l'altre, que és com solen fer-ho, però de moment no ha arribat ningú”, confirmava ahir el regidor de Benestar i Família de l'Ajuntament de Vic, Àlvar Solà. El contacte amb les persones refugiades i el nombre de gent que es reparteix a cada lloc es porta directament des del govern espanyol, però l'entitat adjudicatària de la gestió de l'estada dels refugiats a Vic i Manresa és Dianova, amb seus a Catalunya i a Madrid, entre altres. “Tot el que sabem fins ara és per ells”, deia Solà.

El regidor va donar alguns detalls de l'acollida, tot i que encara impera un gran desconeixement. “No sabem si seran persones sirianes, libaneses o d'una altra nacionalitat, és probable que vinguin de llocs en guerra. Tampoc sabem si seran persones solteres o famílies senceres, tot i que si són famílies ens han dit que seran compactades, no dividides”, explicava Solà. A part de les 41 persones que en principi s'allotjaran al Seminari de Vic, una quarantena més aniran a Manresa, de manera que ambdues capitals de la Catalunya Central es convertiran en dues ciutats catalanes pioneres en la recepció de persones refugiades, a part de Barcelona.

El temps total d'acollida serà de 18 mesos, i al Seminari de Vic podran estar-hi entre els sis i els nou primers. “Serà un temps d'estabilització inicial, en el qual es farà un treball d'integració”, deia Solà. Si amb el pas dels primers mesos van quedant places vacants es podran anar cobrint. Passat el tercer trimestre, segons criteris personals i familiars podran ser distribuïts no només a Osona o arreu de Catalunya sinó també a l'Estat espanyol.

La provisionalitat, present

L'Ajuntament de Vic –amb un consens majoritari entre tots els grups municipals des del primer moment– posa a disposició de les persones refugiades “totes les facilitats i els serveis a la seva disposició, des del Consorci de Normalització Lingüística fins a l'escolarització dels infants, l'empadronament, benestar...”, així com també el contacte amb entitats vigatanes de tot tipus. El govern espanyol assumeix el cost i Dianova ha rebut una assignació econòmica per poder atendre correctament aquestes persones, motiu pel qual ha contractat una vintena de persones, entre Vic i Manresa, per ajudar-les.

L'Ajuntament de Vic explica que les persones refugiades vindran amb permís de residència i treball, tot i que, passats els mesos inicials, “després poden decidir no quedar-se aquí; el refugiat de guerra sempre té l'esperança de tornar al seu país, la provisionalitat és molt present”. En qualsevol cas, “tenim el deure moral d'ocupar-nos d'aquestes persones i això ha d'anar bé per a elles i també per a la ciutat”, va subratllar Solà. El regidor de Benestar i Família va manifestar la voluntat que l'acollida de les persones refugiades es visqui amb normalitat i que sigui un tema de ciutat, “que no aporti cap mena d'inconvenient i que tothom se'n senti partícip”. Per garantir la tranquil·litat i bona adaptació als refugiats, no es permetrà accedir a les instal·lacions on s'allotgin.

3
trimestres
durarà, com a màxim, l'allotjament dels refugiats al Seminari de Vic
81
persones,
en total, es distribuiran entre les capitals d'Osona i del Bages


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

trànsit

Els Mossos despleguenun macro operatiu de Trànsit amb una trentena de controls simultanis

Barcelona
BANYOLES

Fil a l’agulla per a desenvolupar Sota Monestir

BANYOLES
URBANISME

La Paeria impulsa la construcció de 17 nous habitatges al Centre Històric

lLEIDA
serveis

El nou pavelló de les Glòries incorporarà una coberta verda

bARCELONA
infraestructures

El traspàs de la línia R1 de Rodalies farà els primers passos el gener del 2025

barcelona
TREBALL

Denuncien la sobrecàrrega de feina de les infermeres a la costa tarragonina

L’Ametlla de Mar
SOCIETAT

Barcelona acull del 10 al 18 d’agost la quinzena edició del Circuit Festival

Barcelona
MEDI AMBIENT

Buiden de peixos el pantà d’Ulldecona per evitar una mortalitat massiva

La Pobla de Benifassà
INFRAESTRUCTURES

Acciona pagarà finalment els afectats per les esquerdes del túnel del Coll de Lilla

Montblanc