Estudiosos insten que el Parc Natural dels Ports adopte el nom en singular
El nomenclàtor de toponímia de l'Institut d'Estudis Catalans va oficialitzar el 2003 el terme ‘el Port' per referir-se al massís que s'estén entre la Sénia i Arnes
El grup de recerca científica de les Terres de l'Ebre, EbreRecerca, ha tornat a posar a debat públic el mal ús que es fa del nom per referir-se al massís que s'estén des del riu Sénia fins al riu Canaletes, a Arnes. En alguns àmbits s'utilitza el nom massís dels Ports, una denominació que segons aquests estudiosos és errònia perquè l'única forma acceptada és la del singular, el Port. Així ho va fixar el 2003 de manera oficial l'Institut d'Estudis Catalans en la publicació del Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya, basant-se també en referències anteriors.
Per tot plegat, els membres d'EbreRecerca reclamen al Parc Natural dels Ports que adapte el nom al singular. El seu president, Álvaro Arasa, argumenta que “és una simple qüestió d'usar el terme correcte” però també d'evitar la “confusió” que provoca la forma plural amb el nom de la comarca els Ports, del nord de Castelló. Fa pocs dies, aprofitant la seva visita a Tortosa, li van lliurar en mà al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, un dossier amb la informació que justifica la demanda. Arasa recorda que no és la primera vegada que fan aquesta reivindicació i que fa dos anys ja van enviar un correu electrònic al president del parc natural al qual “encara esperem resposta”. Ara demanaran una reunió personal amb representants de l'ens per presentar-los els arguments amb què defensen el canvi de nom. “No sabem per què en la creació del parc van optar pel plural. Potser va ser una solució salomònica per acontentar tots els municipis amb terme al massís, però és un error”, rebla Arasa.
LA FRASE
LA DATA
Quinze anys de la constitució de l'organisme
Un decret de la Generalitat va permetre la creació del Parc Natural dels Ports el 12 de juny del 2001. Comprèn 35.050 hectàrees, de nou termes municipals: Arnes, Horta de Sant Joan, Prat de Comte, Alfara de Carles, Paüls, Roquetes, Tortosa, Mas de Barberans i la Sénia. Aplega 1.370 espècies de flora i més de 200 de vertebrats, de les quals totes les aus, els amfibis i els rèptils tenen algun rang de protecció.