Societat

La temporada de bolets acusa la sequera estival i el vent

Experts auguren una campanya de bolets molt pobra a causa de l'escassetat de pluges que hi ha hagut aquest final d'estiu

Els primers bolets de l'any acostumaven a sortir al Berguedà, però aquest any no se'n fan

La temporada boletaire al Berguedà pinta francament malament. Almenys així ho consideren alguns dels experts de la comarca, que consideren que les poques pluges que hi ha hagut aquest final d'estiu deixarà bona part dels boscos sense bolets a la tardor.

“Si no plou amb força aquesta setmana, ho veig molt negre”, lamenta Jesús Perarnau, president de la Penya Boletaire de Berga. De fet, aquesta és l'única esperança de molts boletaires que auguren una tardor negra: “No sóc meteoròleg, però suposo que algun dia haurà de ploure. Ara bé, no n'hi ha prou amb les plugetes que han caigut fins ara. Cal que plogui durant llargues estones. El bosc ha de quedar ben humit”, explica Joan Fígols, un veterà boletaire berguedà.

En qualsevol cas, encara que els esperats ruixats arribin a última hora, la campanya d'aquest any serà més aviat decebedora. “Per descomptat, hi haurà molts menys bolets que l'any passat. Anem tard, aquest any”, comenta Perarnau. El president de la penya boletaire encara hi afegeix un problema addicional: “Les poques pluges que s'han produït han descarregat en dies de lluna vella i això és un problema. Si els aiguats s'haguessin produït en aquests últims dies, a partir del dia 15, les expectatives serien molt més optimistes.”

Els paradistes ho noten

Els venedors i comerciants del Berguedà estan patint la grisor d'aquest inici de temporada de bolets. Pràcticament tots els venedors que cada setembre acostumen a fer parada al Mercat del Bolet de Cal Rosal aquest any tenen tancat. “No hi ha bolets. Normalment, al Berguedà teníem la sort de tenir els primers bolets de Catalunya, però aquest any no sé què passa que no hi ha manera”, comenta Ramon Romera, un paradista del Mercat del Bolet de Cal Rosal.

Polèmica sobre la venda

Mercats com el de Cal Rosal també es veuen afectats per la venda de bolets a peu de carretera. Les parades visibles per a qualsevol vehicle que circuli per la C-16, entre Bagà i Berga, són cada vegada més freqüents. No és estrany: “No paguen els impostos que fan pagar als paradistes del mercat i venen molt més que ells perquè el producte està molt més a l'abast del comprador”, explica el boletaire Joan Fígols. “A la gent li fa mandra entrar als pobles a comprar bolets si els pot tenir aparcant dos minuts al costat de la carretera”, afirma. Per això, els alcaldes del Berguedà van decidir posar-hi fre aquesta campanya. Van aprovar una ordenança per regular-ne la venda i cada municipi l'adaptarà en funció de les seves característiques.

Els boletaires coincideixen en què “s'hauria de fer pagar els paradistes que opten per vendre bolets a la carretera”. A partir d'aquí, però, les opinions són més diverses. El president de la penya, Jesús Perarnau, considera que “si fessin pagar per vendre a la carretera, els paradistes s'adonarien que no és rendible i vendrien als mercats i a les fires”. En canvi, el boletaire Joan Fígols creu que “si l'ordenança permet vendre a la carretera, els paradistes pagaran perquè surt molt més a compte i la gent compra més a les parades que troba mentre va en cotxe”.

LES FRASES

Per descomptat que hi haurà menys bolets que l'any passat. Aquest any anem molt tard
Les pluges que han descarregat ho han fet en lluna vella i això és un problema
Jesús Perarnau
President de la penya boletaire de berga
No n'hi ha prou amb pluges curtes com fins ara. Cal que plogui llargues estones perquè els boscos quedin ben humits
La gent compra més a les parades que troba mentre va en cotxe que no pas a les fires i als mercats
Joan Fígols
boletaire del berguedà

La situació és delicada, però encara pot canviar

La meteorologia és clau per determinar si una temporada de bolets pot ser bona o no. Els experts més optimistes consideren que “encara hi som a temps”. Les condicions que hi ha d'haver són molt específiques. D'entrada, ha de ploure durant llargues estones (les tempestes fortes però efímeres poden ser perjudicials per als bolets).A banda de la necessitat evident de ruixats, també és important que les temperatures no siguin extremes, ni per dalt ni per baix, i que no faci gaire vent. De fet, el corrent d'aire dels últims dies és un dels principals culpables de l'escassetat de bolets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.