Societat

onu

CRISI HUMANITÀRIA

Acord mínim pels refugiats

L'ONU ratifica un compromís poc concret per reforçar-ne la protecció

L'esperança per donar resposta immediata a la crisi dels refugiats i els immigrants queda en mans del president dels EUA

La primera cimera de l'ONU per tractar la crisi mundial dels refugiats va acabar amb un document tebi i sense concreció. La Declaració de Nova York, tot i ratificar el compromís dels 193 països signants per “salvar vides en un repte moral i humanitari”, no detalla cap acció concreta per resoldre la situació. Les crides a l'augment de la cooperació, a la solidaritat en la gestió dels immigrants i al repartiment “equitatiu” de la “càrrega” que representen els refugiats, així com a convertir els camps d'acollida en una “excepció” i al respecte pels drets humans, són paraules en un paper que no s'acaben de concretar i que, per tant, queden com una llista de desitjos sense que s'albiri un camí clar que porti a complir-los.

La majoria dels líders mundials reconeixen que la situació dels refugiats a escala global és una de les crisis més importants dels últims temps. Pocs s'hi van referir amb tanta cruesa com l'alt comissionat de les Nacions Unides sobre els drets humans, el príncep jordà Zeid Ra'ad al-Hussein: “Hem fallat amb el patiment del poble de Síria, no posant fi a la guerra quan tot just naixia. Hem fallat en les zones de conflicte cròniques, per la mateixa raó. Hem fallat a milions d'immigrants que mereixen molt més que vides marcades des del bressol fins a la tomba per la indignitat i la desesperació”, va reconèixer, després d'admetre que la trobada de líders es devia precisament a l'error de no haver abordat el problema des de l'arrel.

No obstant això, els compromisos signats són escassos i, a més, no són legalment vinculants. L'impuls de l'ajuda humanitària i la protecció dels drets humans, per exemple, es garanteixen sense cap procés i sense cap guia que ho assegurin. La falta de concreció ha obligat les organitzacions en defensa dels drets humans a criticar durament el text.

Al document, no li falta contundència quan parla de la condemna al racisme i a la xenofòbia, creadors d'estereotips que no ajuden a millorar la situació mundial dels refugiats i els immigrants en els territoris d'acollida. Però la promesa de fer “una sèrie de passos per contrarestar aquestes actituds i comportaments, en particular crims i discursos d'odi i violència racial”, sense concretar quins, és una nova prova de la vaguetat del document, de 22 pàgines.

Un dels punts més calents de la crisi migratòria és la Unió Europea. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va assegurar en el marc d'aquesta cimera que “l'objectiu clar” de la UE per al futur és “restaurar l'ordre a les seves fronteres exteriors”, i així evitar que es reprodueixin els episodis dels últims anys i l'arribada massiva de refugiats, principalment sirians.

La Unió Europea espera que l'acord iniciï un “enfocament pragmàtic” sobre la problemàtica, que comporti acords per regular moviments migratoris “ordenats” amb una càrrega de responsabilitat compartida, on “ningú se'n faci càrrec en solitari”.

El document hauria de ser la base per al nou pacte sobre refugiats que s'hauria de signar el 2018 i que hauria de recollir propostes concretes i explícites, agafant els compromisos ratificats ahir com a model i pauta inicial.

Tenint en compte la falta de resultats concrets de la cimera organitzada per l'ONU, l'esperança per donar una resposta immediata a la crisi dels refugiats i els immigrants queda en mans del president dels EUA, Barack Obama. En la que serà la seva última Assemblea General de les Nacions Unides abans d'abandonar el càrrec, el mandatari nord-americà ha coorganitzat una cimera sobre refugiats paral·lela, de la qual sí que s'esperen propostes concretes i resultats tangibles.

Pla i compromís

Tots els líders que hi participin hauran de presentar un pla concret o compromisos substancials per fer front a aquesta crisi humanitària. Obama ja va anunciar la intenció d'elevar fins a 110.000 el nombre de refugiats que el seu país acollirà l'any que ve.

L'última Assemblea General de les Nacions Unides de Barack Obama servirà per al que solen servir totes les trobades que es fan per últim cop: per fer balanç i per detallar què es deixa en herència. Obama pujarà avui al púlpit de l'ONU per felicitar-se pel nou tarannà de la política exterior dels EUA, capaç d'arribar a acords i de dialogar amb enemics històrics com Cuba i l'Iran.

No obstant això, el fantasma del que passa a Síria, amb un alto el foc sensible i falta de coordinació en la lluita contra el terrorisme, el perseguirà durant una Assemblea General de les Nacions Unides que trobarà a faltar noms destacats com ara el líder de Rússia, Vladímir Putin; el de la Xina, Xi Jinping, i el de Cuba, Raúl Castro. S'estrenaran en el púlpit els nous governants del Perú, l'Argentina i el Regne Unit. Com sempre, el primer a parlar serà el representant del Brasil: Michel Temer, tres setmanes després d'obtenir el càrrec gràcies al judici polític a Dilma Rousseff, serà qui donarà el tret de sortida a una setmana de propostes per a l'agenda mundial del 2017.

LA FRASE

La crua realitat és que aquesta cimera s'ha fet perquè hem fallat
Zeid Ra'ad al-Hussein
Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans

LES XIFRES

65,3
milions de desplaçats
es calcula que hi va haver l'any passat al món, segons dades de l'ONU.
193
països
han ratificat la Declaració de Nova York en favor de reforçar la protecció dels refugiats i els immigrants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.