Societat

successos

explosió

La reparació de l'edifici ja està a punt

L'alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, anuncia que les obres per assegurar l'estructura del bloc on va tenir lloc l'explosió podrien començar avui

El conseller d'Interior, Jordi Jané, confirma que el mal estat en què va quedar el pis “fa molt difícil” determinar les causes del tràgic succés

Les obres per assegurar l'estabilitat de l'edifici de la Gran Via de Premià de Mar on diumenge va haver-hi una forta explosió que va provocar la mort d'una dona, va ferir 17 persones i ha obligat a desallotjar fins a 82 persones per por d'un esfondrament, podrien començar avui mateix. Tot i que inicialment es va especular amb la possibilitat d'haver de tirar a terra el bloc, els tècnics van confirmar que es pot salvar i ahir l'alcalde, Miquel Buch, va assegurar que els primers treballs de reparació, si no hi ha cap contratemps, es podrien posar en marxa de manera imminent. De fet, el regidor d'Urbanisme, Antoni Subirà, va assenyalar que des de l'Ajuntament es treballava perquè ahir es pogués tancar un pressupost definitiu amb l'empresa especialitzada que hauria de portar a terme les actuacions. “Si cal adaptar-nos, ho farem, però la intenció de cada dia és sempre treballar per l'endemà”, va afegir-hi. Si finalment es compleix el calendari, els primers operaris entrarien avui, segons Subirà, “si no es detecta cap més desperfecte estructural imprevist” i “d'aquí a quatre o cinc dies” es podria tenir una primera fase enllestida per assegurar l'immoble.

Les obres se centrarien en els dos punts més conflictius: la façana esquerdada que dóna al pati interior i un mur de càrrega semisoterrat. Amb l'edifici apuntalat, el regidor manté que els veïns desallotjats preventivament als blocs contigus –les quinze persones del número 192-194 de la Gran Via i les vint d'Elisenda de Montcada, número 39– podrien tornar a casa seva. Un moment també que s'aprofitaria per fer una diagnosi més exhaustiva de l'estat del bloc i de la resta d'obres que s'hauran de realitzar per a la rehabilitació total i perquè hi poguessin accedir els pèrits de les companyies asseguradores, el jutge o la policia científica per reprendre la investigació del succés, que està sota secret de sumari, i inspeccionar més acuradament l'habitatge.

En aquest sentit, el conseller d'Interior, Jordi Jané, va confirmar ahir, tal com va avançar aquest diari, que el mal estat en què ha quedat el pis on es va produir l'explosió “fa molt difícil que es puguin treure línies sòlides” per avançar en la recerca policial de pistes que ajudin a aclarir-ne les causes. A més, va admetre que serà també complicat que l'autòpsia de la víctima mortal pugui aportar més detalls a la investigació, perquè el cos estava totalment calcinat. “Va rebre un impacte brutal i és difícil arribar a conclusions resolutives”, va afegir-hi Jané en relació amb les estranyes circumstàncies que haurien envoltat l'explosió. A més, els Mossos d'Esquadra encara estan a l'espera de poder interrogar el ferit més greu de l'incident, que també vivia al pis on va tenir lloc la mortal deflagració i que segueix ingressat a l'hospital Vall d'Hebron.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que ahir va visitar el municipi per conèixer de primera mà els efectes del succés, va anunciar que la Generalitat revisarà el contracte programa de serveis socials que anualment injecta a les arques municipals 540.000 euros per fer-hi una aportació extraordinària. “Aquesta situació d'emergència ha d'estar prevista i la partida s'haurà d'incrementar aquest any”, va assegurar Bassa. Tot i no especificar la xifra concreta, amb aquest augment de recursos la consellera va admetre que el govern català assumirà part dels costos derivats de l'explosió que de moment està assumint l'Ajuntament, com ara les ajudes que s'han hagut de donar als afectats en forma de menjar, roba o allotjament o les hores extres dels treballadors municipals.

LES FRASES

Si tot va bé, es preveu que avui es comenci a fer el reapuntalament de l'edifici
Miquel Buch
alcalde de premià de mar
Aquesta emergència farà incrementar la partida de serveis socials que rep Premià de Mar
Dolors Bassa
consellera d'Afers Socials

Premià de Mar busca pisos de lloguer

Lluís Martínez

Després de reunir-se amb representants de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, l'Ajuntament de Premià de Mar ha fet una crida als propietaris de pisos de lloguer del municipi perquè els posin a disposició dels veïns desallotjats arran de l'explosió que va passar diumenge i que afecta un total de 82 persones. L'alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, va explicar ahir que molts d'ells, tot i disposar d'una pòlissa d'assegurances que garanteix el cost d'un lloguer perquè casa seva és ara per ara inhabitable, no troben prou oferta d'habitatges per anar-hi a viure de forma provisional i per un termini relativament curt de temps que no aniria més enllà d'un any. Tot i que l'Ajuntament en té uns quants per reallotjar-los, no s'ajustarien ni serien la millor alternativa per a una família amb fills, ja que es tracta de pisos més aviat petits i adreçats a joves.

“Moltes d'aquestes persones estan dormint a casa de familiars, d'amics o fan ús de l'hotel que ens ha cedit algunes habitacions, però demanen que els ajudem a trobar un pis provisional per intentar refer la seva vida”, hi va afegir l'alcalde, que admet que la resposta rebuda ha estat força positiva i ja hi ha hagut propietaris i agències immobiliàries que han contactat amb l'Ajuntament. Buch també assenyala que d'altres ajuntaments de la comarca ja s'han adreçat al consistori premianenc i han ofert habitatges públics per als veïns que ho necessitin, sobretot per als que hauran d'esperar bastants mesos abans de poder tornar a casa seva. Aquest és el cas de les 47 persones que viuen a l'edifici on va tenir lloc l'explosió, que, malgrat l'inici imminent de les primeres obres urgents per reparar les principals afectacions i assegurar l'estabilitat, tant l'alcalde com el regidor d'Urbanisme admeten que la rehabilitació total de l'immoble anirà per llarg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia