Medi ambient
Entitats veïnals de Terrassa reclamen la neteja de rieres
Deu associacions de prop de la riera de les Arenes retreuen al consistori i l'ACA el perjudici als veïns per picabaralles sobre qui té competència
No volen la repetició d'una nit tràgica com la de 1962
“Volem dormir segurs, perquè encara tenim por quan hi ha tempestes”; així exemplificaven els representats de les 10 entitats veïnals al voltant de la riera de les Arenes de Terrassa les seves demandes a les administracions perquè facin neteja i manteniment de les rieres del municipi, que per ells representen un perill en cas de grans avingudes d'aigua. A la retina encara hi tenen ben vives les imatges i experiències de la nit més tràgica viscuda mai al Vallès, la del 25 de setembre del 1962 , quan un gran aiguat en poc més de dues hores va fer desbordar les rieres i torrents, es va endur barris sencers i va provocar la mort i desaparició de centenars de persones.
Ho recordava Pablo Gómez, un històric dirigent veïnal de l'associació de les Arenes, la Grípia i Can Montllor, que ho va viure en primera persona, per exigir a l'Ajuntament i a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de la Generalitat, que “després de vint anys d'estar cansats de reclamar” es posin d'acord, deixin de traspassar-se responsabilitats i de presentar contenciosos i “facin la neteja d'arbres, arbusts i el manteniment corresponent”.
Avui les entitats, amb el suport de la Federació d'Associacions de Veïns (FAVT), organitza un acte de recordatori de la riuada en el seu 54è aniversari instal·lant diverses veles amb imatges del tràgic succés a la placeta de la Unitat. Una activitat que servirà per copsar l'estat d'alerta de la ciutadania i en què s'espera l'assistència de les associacions que integren la comissió de la riera del Palau, l'altra riera ubicada a l'oest de la ciutat amb el mateix estat de nul manteniment i vegetació frondosa, sobretot a la part de Can Boada, però amb l'agreujant que hi ha associat un projecte de cobriment aturat fa anys. “Ha de ser el principi d'una lluita perquè les coses no segueixin igual”, admetia el president de la FAVT, Ramon Clariana, amb el convenciment que la pressió ha de servir per arribar a un acord o conveni entre administracions perquè destinin els esforços econòmics i tècnics necessaris per arranjar les rieres i reforçar murs.
Els veïns troben insuficient que l'Ajuntament faci, per qüestions de “seguretat”, talls d'arbres amb plans d'ocupació, però sobretot estan molestos amb l'ACA, a qui responsabilitzen de no haver fet res en 4 anys i a la qual no descarten denunciar.
“On van a parar els diners?”
Les entitats de veïns al voltant de la riera de les Arenes lamenten que no saben “on van a parar els diners” que paguen a l'ACA en concepte de cànon de l'aigua, però tenen clar que les explicacions rebudes de l'agència sobre la destinació al manteniment d'infraestructures, neteja o depuració “no s'apliquen” a Terrassa, assegurava Gómez. Per aquest motiu tenen previst demanar una entrevista amb el conseller de Territori, el terrassenc Josep Rull, a qui ja adverteixen que no els convencerà amb explicacions sobre estudis de probabilitat d'avingudes d'aigua. “Va passar al 1962 i el 1971 va estar a punt de tornar a passar una desgràcia”, diu el president de la FAVT, Ramon Clariana. I reclamen manteniment més enllà de la trama urbana, a les capçaleres, on hi ha arbres caiguts que poden acabar col·lapsant ponts i passeres en cas de riuades.
L'Ajuntament va presentar un contenciós a l'ACA per la neteja de vegetació que està recorregut, i un altre pel manteniment d'infraestructures, la sentència del qual també ha acabat de recórrer el consistori.