Societat
Agramunt esdevé l'epicentre del dolç amb la Fira del Torró
El certamen se celebra aquest cap de setmana amb la presència de 80 expositors i l'assistència d'uns 80.000 visitants
Amb la fira, la localitat és un referent per al món del dolç del sud d'Europa
La Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra convertirà Agramunt aquest cap de setmana “en el centre neuràlgic de la cultura del dolç'' d'arreu del món, segons va destacat Meritxell Serret, consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en la presentació de la 28a edició del certamen. L'edició d'aquest any ocuparà un espai de 14.000 metres quadrats amb 80 expositors i s'hi espera l'assistència de 80.000 visitants, segons els organitzadors. A més d'aquesta superfície, hi haurà 140 parades al carrer annexes a la fira que ocuparan 9.000 metres quadrats de superfície. Bernat Solé, alcalde d'Agramunt, ha destacat que amb aquesta fira Agramunt es converteix en un referent per al món del dolç del sud d'Europa, amb empreses expositores de Catalunya, de la resta de l'Estat, de França i d'Alemanya. Solé ha subratllat que es tracta d'una celebració on es pot degustar el torró com es feia fa més de 300 anys i al mateix temps s'hi poden degustar innovacions de sabors i ingredients que trenquen amb qualsevol tradició.
Per la seva banda, la directora de la fira, Fàtima Puig, ha destacat l'encert dels organitzadors de modificar l'estratègia de la fira a partir del 2009 convertint l'esdeveniment en una fira monogràfica i especialitzada en el món del dolç. Gràcies aquest canvi estratègic, la fira s'ha consolidat en el mercat català i s'ha convertit en una referència. La directora de la fira, però, també ha afegit que en l'exposició també hi ha un apartat multisectorial per ajudar a la projecció d'altres empreses i productors de la comarca a presentar els seus productes, encara que no formin part del sector del dolç.
La fira disposa de tres pavellons monogràfics. El més ampli és el dedicat a l'agroalimentació, amb una aula de demostració de tasts de productes que estan a l'exposició i un espai de cuinetes de 100 metres quadrats destinat a jocs per a canalla entre 3 i 12 anys.
El segon pavelló per dimensió és el dolç. En aquest s'hi ubica una carpa de la cuita, on es faran demostracions en directe de la cuita del torró d'Agramunt i d'elaboració de xocolata a la pedra. En aquest mateix pavelló també s'hi troba l'aula del gust, on també es faran demostracions de productes de pastisseria de destacats pastissers. Finalment, el tercer pavelló és el multisectorial i s'hi ubiquen els expositors i els comerciants de la localitat.
La fira
8 i 9 d'octubre
www.firadeltorro.com
Torró de vinagre de Mòdena i gerds
Segons han avançat els organitzadors, com a novetats, enguany es presentaran al certamen el torró fet a base de vinagre de Mòdena i gerds, el torró de tòfona blanca i el de galeta de sèsam amb curri, entre d'altres.
Paral·lelament a la celebració de la fira i com es fa en cada una de les edicions dels últims anys, el certamen organitza un conjunt de conferències coordinades per Pep Palau i Pep Nogué, gastrònom i director de l'empresa Pep Palau i xef assessor i consultor gastronòmic, respectivament.
En aquesta 28a edició hi haurà conferències del pastisser Lluís Costa; Albert Enrich, restaurador i propietari dels restaurants La Mar Salada i Can Ros; Lluís Riera, pastisser i xocolater propietari de la pastisseria Cacau, d'Olot; Marco Leone, tècnic en restauració i turisme italià; David Gil, cap de pastisseria del grup elBarri d'Albert Adrià; Eric Otuño, xef pastisser a l'escola d'hostaleria Hofmann, i el periodista Isma Prados.
D'altra banda, aquest any la fira organitza una nova edició, la segona, de la ruta gastronòmica del torró i la xocolata a la pedra. Fins al 31 d'octubre deu restaurants de les comarques de l'Urgell, la Noguera i la Segarra oferiran un menú especial basat en el torró i la xocolata a la pedra.