Societat

La sala de venipunció no es mou de Sant Roc

Sant Adrià sol·licita al CatSalut que la desplaci cap a l'interior de Badalona i aquesta ciutat vol que s'obri una sala a Santa Coloma

La Generalitat instal·larà a Santa Coloma un servei d'atenció a drogodependents, sense narcosala

Badalona iSanta Coloma han acordat coordinar la neteja a la zona

La instal·lació d'una sala de venipunció ve acompanyada, gairebé per sistema, d'un important rebuig social, tot i que està demostrat que aquest servei contribueix a minimitzar l'impacte dels problemes associats a la drogoaddicció. El Barcelonès Nord no s'escapa d'aquesta polèmica, que darrerament fins i tot està provocant una important fricció entre els ajuntaments de Badalona i Sant Adrià de Besòs. I ara, de retruc, podria esquitxar Santa Coloma de Gramenet.

L'origen del conflicte s'ha d'anar a buscar a la sala de venipunció o de consum controlat de drogues que l'any 2014 el Servei Català de la Salut (CatSalut) va desplaçar i va instal·lar a la frontera entre Badalona i Sant Adrià de Besòs, sota el pont de l'autopista C-31. La furgoneta estaciona en territori badaloní però els usuaris provenen, també, de municipis propers.

L'any passat es van intensificar les batudes policials al barri de la Mina i, com a conseqüència immediata, la venda i el consum de drogues es van desplaçar cap a Sant Roc, a Badalona. Va augmentar així l'activitat a la narcosala de Sant Roc, com també el nombre de xeringues que es recollien al carrer.

Els venedors que els dimarts instal·len les seves parades en aquest punt, al mercat ambulant de Sant Roc, s'han cansat de denunciar la situació. A primera hora, abans de muntar el negoci, es troben diverses xeringues llençades al carrer. Les han de recollir amb les pròpies mans, sostenen.

L'alcalde de Sant Adrià, Joan Callau (PSC), va adreçar fa un mes una carta a l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater (Guanyem Badalona en Comú), en què demanava abordar la situació creada a Sant Roc arran de l'increment del tràfic i consum de droga a la zona. I és que Callau insisteix que la situació afecta de ple Sant Adrià perquè molts drogodependents es desplacen fins a aquest municipi per consumir droga a carrers i places de l'entorn de sota la C-31. “Enlloc està escrit que Sant Adrià hagi d'entomar tot sol els problemes derivats del tràfic i el consum de drogues”, es lamenta l'alcalde adrianenc. No ha estat fins aquesta setmana que ha rebut resposta en forma d'una reunió que es va fer dimarts amb la presència de tots dos alcaldes, el sotscap d'àrea dels Mossos d'Esquadra i regidors i tècnics de tots dos municipis.

En aquesta reunió, entre altres mesures, es va acordar coordinar les accions de neteja de l'espai públic entre els dos regidors responsables, cosa que no s'havia fet fins ara.

D'altra banda, Sant Adrià també reclama la recol·locació de la furgoneta que fa la funció d'espai de venipunció. “Volem que es traslladi uns 40 metres més cap a Badalona, a la mateixa zona de sota de l'autopista”, indica Callau, que creu que cal millorar els serveis que es donen als usuaris perquè la furgoneta és insuficient per absorbir la demanda generada en els últims mesos. Destaca la falta d'efectius de neteja, com també reclama que a Badalona s'emprenguin accions com les que s'han iniciat a Sant Adrià, on s'han destinat efectius dels plans d'ocupació locals a la recollida de xeringues. Això no obstant, l'alcalde adrianenc qualifica la trobada d'aquesta setmana de “satisfactòria” però està a l'expectativa de veure com es materialitzen els acords presos.

La sala no es mou

Badalona, per la seva banda, no sembla disposada a atendre una de les principals peticions de la ciutat veïna, i no desplaçarà la furgoneta ni un sol mil·límetre, atès que, segons recorden fonts del govern municipal, “el lloc on s'instal·la el decideix el Departament de Salut i, a més, s'intenta que estigui allunyat dels blocs de pisos”. Una part de la solució, segons ha proposat el consistori badaloní en la trobada d'aquesta setmana, passaria per redistribuir els usuaris de la sala, obrint dos nous espais a Barcelona i Santa Coloma. El regidor de Salut de Badalona, Francesc Ribot (ERC), recorda que el 18,5% dels usuaris de la sala de Sant Roc provenen de Santa Coloma. I de l'increment experimentat en els darrers mesos, la meitat són usuaris de Barcelona.

Quant a l'espai sota l'autopista, Ribot explica que l'entitat que gestiona el servei, Asaupam, ha creat dos dispositius de recollida de xeringues amb els mateixos usuaris i que la setmana que ve hi ha prevista una trobada dels responsables dels espais públics de Badalona i Sant Adrià per millorar la neteja a la zona. Segons Ribot, en un sol dia es poden recollir unes 25 xeringues llençades al carrer.

Així mateix, el regidor de Salut insisteix que malgrat que en els últims mesos s'hagi incrementat el nombre d'usuaris de la sala de venipunció, aquest fet no es tradueix en un increment dels delictes a la zona.

Les sales de venipunció permeten als usuaris consumir una droga sota la supervisió d'un sanitari, canviar xeringues usades per altres de noves i tenir contacte amb educadors, una possible porta de sortida per abandonar l'infern en què viuen. Per tot plegat els professionals del sector recorden que aquestes sales, tot i la polèmica que generen, no són un problema, sinó part de la solució.

A Santa Coloma de Gramenet, en aquests moments, part de les necessitats del col·lectiu s'atenen des d'una unitat mòbil batejada com “el bus de la metadona”. Badalona insta el CatSalut a ampliar el punts de venipunció a la ciutat veïna per descongestionar la sala de Sant Roc, una proposta que Santa Coloma veu del tot innecessària, segons assenyalen fonts municipals. Per justificar-ho, asseguren que la unitat mòbil, l'històric bus de la metadona, va atendre 60 usuaris fixos durant el 2015.

Per contra, Santa Coloma aplaudeix la imminent obertura a la ciutat d'un centre d'atenció i seguiment (CAS), un servei pensat per atendre persones amb problemes de drogodependència que inclou l'atenció ambulatòria i la unitat mòbil, coberta en aquest cas amb el bus de la metadona. El nou CAS, amb molta probabilitat, estarà emplaçat a Torribera, segons confirmen les mateixes fonts municipals. Actualment, els colomencs es desplacen al centre Delta de Badalona.

Més mossos al barri de Sant Roc

Aquesta mateixa setmana, el govern municipal de Badalona i la Generalitat han acordat augmentar la presència dels Mossos d'Esquadra al barri de Sant Roc, i dur a terme operatius especials entre la policia catalana i la Guàrdia Urbana. La major presència al carrer no implicarà disposar de més efectius de Mossos a Badalona sinó que simplement s'implantarà una nova redistribució. Tant l'alcaldessa de Badalona com l'alcalde de Sant Adrià havien reclamat més agents a la frontera entre els dos municipis. Callau assegura que a hores d'ara el 60% dels serveis de patrullatge dels efectius de la policia local de Sant Adrià es fan per la zona fronterera amb Badalona, a tocar de Sant Roc, que és on hi ha el problema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.