Societat

Les entitats veuen lentitud en la lluita contra la pobresa

La plataforma Pobresa Zero recorda que hi ha pendents molts acords del ple sobre emergència social al Parlament

Demana la reforma de la RMI, anar cap a la renda garantida i combatre la precarietat laboral

Poques novetats en el terreny de la lluita contra la pobresa. O, com a mínim, aquest és el missatge que ahir, coincidint amb el Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa, va llançar la plataforma Pobresa Zero-Justícia Global , que aplega més de 3.200 organitzacions. “La sensació és que els partits estan preocupats per la pobresa, però no es prioritza prou i estem en una emergència social”, va resumir una de les portaveus de la plataforma, Teresa Crespo, presidenta d'ECAS.

Com cada 17 d'octubre, les entitats de l'àmbit de l'acció social, la promoció de la pau, la defensa dels drets humans i la cooperació per al desenvolupament van fer front comú i en un manifest titulat 12 fronts, 12 mesos després les desigualtats augmenten van lamentar que en els últims mesos “els avenços per construir una societat més justa i equitativa han estat escassos, tímids i del tot insuficients”. Tot i que reconeixen actuacions “valentes” com ara la celebració del ple sobre emergència social al març al Parlament i la creació de la comissió de seguiment de les resolucions acordades, troben que “la translació a la pràctica està resultant molt lenta i decebedora”.

Una altra de les portaveus, Sònia Fuertes, va detallar tot un seguit de “fenòmens alarmants” que, segons el seu parer, requereixen respostes contundents: treballadors pobres, precarietat laboral, llars sense ingressos, persones que no poden cobrir les necessitats bàsiques, un sistema educatiu que accentua les desigualtats, dificultats d'accés als serveis socials i de salut, problemes per tenir un habitatge digne i també persones que per raó del seu origen no tenen reconeguts tots els drets de ciutadania. Ahir no hi van posar xifres, però sí que van advertir que les mesures aprovades en el ple d'emergència social que es va fer fa set mesos havien d'anar solucionant aquestes situacions i moltes no s'han posat encara en marxa. Segons un informe del govern de finals de setembre, el 25% de les 273 mesures aprovades contra la pobresa encara no s'apliquen .

Després de reunir-se amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en nom de Pobresa Zero, Patrícia Cantarell i Núria Carrera van plantejar algunes de les accions prioritàries: la reforma de la renda mínima de ciutadania (RMI), l'aprovació d'una renda garantida de ciutadania, un salari mínim català de 1.000 euros, mesures contra la precarietat laboral, la regulació dels preus de l'habitatge de lloguer, un sistema fiscal més progressiu, recuperar l'impost de donacions i successions i garantir l'empadronament i el dret a vot a tothom al marge de l'origen.

La renda mínima

“Els nous pressupostos han d'incloure les partides necessàries per aplicar les resolucions del ple, com els 70 milions d'euros per a la RMI ”, va indicar Crespo. En aquest sentit, les entitats tenen molt clar que cal que la RMI torni a ser un dret subjectiu, com abans de la retallada de l'estiu del 2011, però també plantegen que cal valentia per fer un pas endavant cap a la renda garantida de ciutadania.

LES FRASES

Cada dia s'ha de ser més pobre per ser considerat pobre, mentre la desigualtat segueix augmentant
Núria Carrera
portaveu de pobresa zero-justícia global
Estem preocupades perquè no s'estan complint els acords del ple d'emergència social del Parlament
Teresa Crespo
portaveu de pobresa zero-justícia global
Hem d'atendre les persones en situació de pobresa, però hem de teixir oportunitats perquè se'n surtin
Enric Morist
coordinador de creu roja catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ciència

El VHIO avança cap a una teràpia dirigida per a un tumor rar

Barcelona
Salut

Una visió integral per tractar els TCA en adults de tot el país

Martorell
Societat

Mor Joan Camps Florit, flabioler de les festes de Sant Joan de Ciutadella

El Terracotta Museu presenta ‘Contingent’ del ceramista Lluís Xifra

LA BISBAL D’EMPORDÀ
SUCESSOS

Comissen una boa i una pitó de Birmània a un particular

Monistrol de Montserrat
METEOROLOGIA

Les comarques de Lleida poden superar demà els 40 graus

LLEIDA
societat

La Festa de l’Estiueig de Ribes de Freser estarà dedicada a Àngel Guimerà

Ribes de freser

Reforç policial i un dron nocturn a Mataró per vigilar les Santes

mataró
ECONOMIA

El sector del turisme rural vol que es regulin els pisos turístics als pobles

Barcelona