Societat

Congrés amb experts i llibret de Pilarín Bayés a la Festa de la Ratafia de Santa Coloma

La Confraria organitza un debat sobre aiguardents i begudes espirituoses pel 13-N

La il·lustradora participa en una obra per a la mostra del mes vinent

Els organitzadors de la 35a edició de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners tenen gairebé enllestit el cartell de la mostra, que tindrà lloc del dijous 10 al diumenge 13 de novembre. En destaca l'organització del primer congrés amb experts en licors, aiguardents, ratafies artesanals i begudes espirituoses. A més, la il·lustradora Pilarín Bayés ha col·laborat en un llibret dedicat a la festa i que inclou textos de la periodista gastronòmica Carme Gasull.

Segons han confirmat membres de la Confraria de Ratafia, el congrés, que durà el nom de Sobretaula, inclourà ponències i classes magistrals “per crear un espai de diàleg i trobada entre els participants”. Les sessions seran el diumenge 13 al matí a la seu de l'arxiu comarcal.

De ponents hi haurà, entre d'altres, l'enginyer agrònom i enòleg Joan Carbó, del Celler de Can Roca; el periodista Salvador Garcia-Arbós; els doctors Francisco López (Universitat Rovira Virgili) i Jaume Estruch (SECS), i les autores del llibre Licors tradicionals, aiguardents i vins generosos, Maria Teresa Castelló i Anna Figueras. Estruch, editor científic i enginyer de processos químics i bioquímics, presideix ara la Societat Espanyola de Ciències Sensorials (SECS).

El Sobretaula és la continuació del manifest del 2015 de la Confraria, El Celler de Can Roca i la Fira de la Ratafia de Besalú. En la presentació de la mostra, el sommelier d'El Celler, Josep Roca, havia explicat fa un any que calia defensar “els nostres drets identitaris i beure'ns allò que es fa [amb la terra], com fan a la Garrotxa i a la Selva”.

Planes il·lustrades

D'altra banda, el llibret té 16 planes il·lustrades per Pilarín Bayés. L'obra forma part de la col·lecció Història de Catalunya, i fa referència a l'origen del nom de la ratafia i els confrares. El llibret serà presentat el divendres 11 a la tarda (a les sis) a la biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma.

LES DATES

11.11.16
Serà
el dia de la presentació del llibre sobre la festa amb textos de Carme Gasull i il·lustracions de Pilarín Bayés
12.11.16
Serà
el dia del Ball de la Ratafia al poliesportiu de la Nòria amb el grup banyolí Germà Negre de cap de cartell

Un participant australià per al concurs

El termini per presentar-se al concurs de ratafies casolanes de la fira està obert fins al divendres 4 de novembre. De moment, hi ha confirmat un participant de Canberra (Austràlia), que és a més de 17.000 quilòmetres de Santa Coloma de Farners. El guanyador del concurs es coneixerà en el marc del sopar popular de la ratafia, el divendres 11 de novembre. Hi intervindrà l'humorista Toni Albà amb l'espectacle Mix de personatges. Durant la festa, hi haurà balls per a totes les edats, i el dissabte 12 Germà Negre actuarà al Ball de la Ratafia al pavelló de la Nòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.