Societat

Mollerussa premia els cascos blancs de Síria

Els guanyadors de la primera edició del premi internacional Reconeixement Ànima Abba Melaku són els cascos blancs de Síria, segons va donar a conèixer ahir l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat del president del Centre d'Iniciatives Solidàries (CIS) Ángel Olaran, Josep Maria Pujol, organitzador d'aquests guardons.

Syria a Civil Defense (SCD i Difaa al-Medani Suri, en àrab) és una organització de 3.000 voluntaris distribuïts per 119 centres a Síria que mantenen a les zones que estan fora del control del règim (a les províncies d'Alep, Idlib, Hama, Latakia, Homs, Damasc, la perifèria de Damasc i Deraa). És un grup que va néixer l'any 2013 en plena guerra, que fins al dia d'avui ha deixat més de 300.000 morts i ha provocat l'exili de milions de ciutadans sirians. Els membres de l'organització són voluntaris de protecció civil que fan tasques de rescat i que no tenen una preparació especial. Es calcula que han rescatat més de 60.000 persones treballant amb les unitats de defensa civil, que reben un sou que no arriba als 150 euros al mes. Els cascos blancs són els que acostumen a cavar per treure la gent de sota les runes provocades pels bombardejos i es converteixen en un exemple de dignitat i solidaritat enmig de la catàstrofe. Des de la seva formació a Síria, 141 cascos blancs han perdut la vida. Està previst que el director a Alep d'aquesta organització, Raed al-Saleh, es desplaci fins a Mollerussa el 5 de novembre per recollir en persona aquest guardó.

El Reconeixement Ànima Abba Melaku per premiar una figura mundial és el guardó internacional dels Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa. Els cascos blancs han estat distingits per un jurat format pel rector de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernández; el fundador director de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, Joan Josep Guinovart; el director general de Cooperació al Desenvolupament del Govern, Manel Vila; l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el president del CIS Ángel Olaran, Josep Maria Pujol.

Aquests premis s'han instaurat per preservar la memòria d'Àngel Pujol i la tasca que va fer al costat del pare Ángel Olaran a Etiòpia. També tenen una categoria local que encara no s'ha donat a conèixer i que s'entregarà el 5 de novembre en el marc d'una vetllada solidària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia