opinió

En salut, cal prevenir

«Més val curar-se en salut.» Aquestes paraules, que hem sentit tantes vegades, són la filosofia de fons que sustenta la nova llei de salut pública que hem aprovat recentment al Parlament. Què vol dir això, a la pràctica? Doncs, per posar només uns quants exemples, que a partir d'ara es farà un esforç molt especial per prevenir el tabaquisme, potenciar l'adquisició de bons hàbits alimentaris, promoure l'exercici físic o bé lluitar contra l'obesitat infantil.

Amb aquesta nova llei a la mà, el govern es compromet a lluitar no tan sols contra la malaltia, sinó també, de manera integral, contra els elements que l'afavoreixen, duent a terme accions per protegir i promoure la salut i prevenir la malaltia. I com fer-ho? A través del control dels riscos presents al medi i als aliments i de la promoció d'estils de vida saludables (per exemple, amb el programa de vacunes o amb les inspeccions que fan els veterinaris als escorxadors, abans i després del sacrifici d'animals).

Així, per primer cop, s'estableix un catàleg de les prestacions i els serveis que, de manera obligatòria, a partir d'ara ha de prestar el sistema sanitari públic a Catalunya. A més a més, es crearà una seu territorial a Tarragona de la nova agència catalana de salut pública, l'ens que entrarà en funcionament l'any que ve i que haurà de coordinar tot aquest esforç.

Crec, sincerament, que amb la nova llei fem un salt endavant molt important a l'hora de respondre amb eficàcia als reptes de salut del segle XXI (com ara pandèmies recents com la grip A o les vaques boges). El tema no és menor. Aquí, al Camp de Tarragona, l'any passat el Departament de Salut va impulsar més de 2.700 controls als escorxadors, quasi 8.000 a establiments de venda de carn, peix i derivats i més de 1.800 a bars, restaurants i hospitals de les nostres comarques. Així mateix, es van impulsar més de 10.000 analítiques de mostres ambientals i 1.700 més d'aliments i aigua de consum. Com veieu, es tracta d'un conjunt d'actuacions, sovint invisibles als ulls de molts ciutadans, però que prevenen malalties i, per tant, salven vides. De fet, diversos estudis internacionals demostren que cada euro invertit en accions de salut pública és cinquanta vegades més productiu en termes de salut que l'assistència sanitària a la malaltia. És a dir, que és més eficaç.

Estic convençuda que aquest és el bon camí. Quan es parla d'estat del benestar i de qualitat de vida hem de tenir en la salut una de les prioritats de la nostra acció política. En aquest sentit, amb la vigilància, protecció i promoció de la salut que estableix la nova llei farem, col·lectivament, un pas de gegant.

(*)

Núria Segú és portaveu de Salut del PSC al Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Medi Ambient

Rescaten un exemplar jove de caiman al Besòs, a Santa Coloma

Santa Coloma de Gramenet
Medi ambient

Una segadora podria ser l’origen d’un foc forestal que crema a Vilanova de Meià

Vilanova de Meià
administracions

Multes de fins a 3.000 euros per incompliment de la nova ordenança de terrasses a Tarragona

TARRAGONA
salut

Salut preveu vacunar de la tos ferina a partir d’onze anys per l’augment de casos

barcelona
Urbanisme

La Paeria completa la renaturalització de l’entorn de la Seu Vella

Lleida

Liciten el sistema de guiatge de dos aparcaments de la ciutat

girona

Acord per la continuïtat de la concessió de l’activitat de l’estació de la Vall de Núria

QUERALBS

SOS Costa Brava lamenta que no s'actuï contra els ‘delinqüents nàutics’

palafrugell
Societat

Mala maror a la DO Terra Alta

Gandesa