Societat

societat

discapacitats

Un estudi alerta que una persona amb discapacitat rep abusos tota la vida

Nou de cada deu persones entrevistades en la recerca han estat agredides

Un 60% han viscut violència física o psicològica a càrrec de cuidadors o familiars

La gran majoria de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament són víctimes de situacions d'abusos i agressions al llarg de tota la vida. Per primera vegada un estudi ha abordat la qüestió i la conclusió és alarmant, perquè nou de cada deu persones enquestades reconeixen que han rebut algun tipus d'abús. Recorden una mitjana de sis situacions d'agressió física, psicològica, sexual o electrònica, entre d'altres.

L'estudi, elaborat per Dincat (Discapacitat Intel·lectual de Catalunya), la Fundació Vicky Bernadet i el Grup de Recerca en Victimització Infantil i Adolescent (Grevia) de la Universitat de Barcelona, inclou 28 situacions de victimització i s'ha fet amb una mostra de 260 adults amb discapacitat intel·lectual.

La presidenta de Dincat, Rosa Cadenas, va demanar la implicació de les administracions i de la societat per protegir un col·lectiu de persones vulnerables, alhora que va demanar que es busqui la manera de fer prevenció i de poder donar la volta a les dades. “La recerca fa evident que no és només durant la infància, sinó que és un grup de risc durant tota la vida”, va assenyalar Cadenas.

Pel que fa als autors de l'agressió, sis de cada deu enquestats asseguren que han viscut un abús a càrrec de cuidadors o familiars. En el cas de la violència física, un 72% l'han rebuda a casa i a càrrec del pare, mare o parella d'un dels progenitors (725). També la violència psicològica acostuma a passar a casa (62%) i, a més de progenitors o les seves parelles, hi entren els germans.

Agressions sexuals

Un dels elements que van destacar dos dels autors de la recerca, Laia Alamany i Israel Belchi, és que és al carrer on sobretot se senten agredides les persones amb discapacitat intel·lectual adultes, mentre que els infants ho són a casa i a l'escola. Un 64% han rebut una agressió psicològica; un 48%, un robatori, i un 40%, una agressió física. D'agressions a través de les xarxes socials en recorden dues de cada deu, mentre que d'abusos sexuals asseguren que n'han viscut la meitat de les dones i dos de cada deu homes. Alamany va subratllar que un 24% de dones i un 7% d'homes han tingut relacions sexuals no desitjades amb penetració, una situació molt elevada i sorprenent, ja que generament els abusadors sexuals eviten la penetració per no deixar-ne evidències.

LES FRASES

Calen estratègies de prevenció, i s'hi han d'implicar la família, els professionals i la societat
Rosa Cadenas
presidenta de discapacitat intel·lectual de cat. (dincat)
És evident la situació d'urgència i s'hi ha d'intervenir amb molta valentia
Vicky Bernadet
presidenta i fundadora fundació vicky fernadet
La situació és greu, i parlem de persones que no ho tenen fàcil en la seva inclusió social i laboral
Neus Munté
consellera de la presidència


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.