Societat

Societat

Dispositiu social per atendre els menors que inhalen cola

Afers Socials i Ajuntament de Barcelona ultimen el centre on els joves que s'han escapat de la DGAIA rebran tractament mèdic i podran fer tallers

Es reforçarà la intervenció socioeducativa al carrer

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i l'Ajuntament de Barcelona posaran en marxa al gener un dispositiu socioeducatiu i d'atenció mèdica destinat a treure del carrer els menors addictes a la cola, tant els que s'escapen de centres residencials d'Atenció a la Infància (DGAIA) com els que encara no estan sota la seva tutela perquè acaben d'arribar o no han estat detectats. Aquest diari va publicar el 19 d'abril que una quinzena de joves inhalaven cola en diferents indrets del districte de Ciutat Vella , un fenomen que ja s'havia viscut als anys noranta. A partir d'aquell moment, les dues institucions van anunciar que es posaven a treballar per buscar fórmules que atreguin els joves cap a algun projecte d'inserció.

Tot i que els últims mesos són menys nombrosos, el secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, explica que el nombre oscil·la entre 15 i 25 i que es continuen movent per Ciutat Vella, però també a prop del parc de la Ciutadella i la zona de l'Estació del Nord. “Són joves sobretot procedents del Marroc que ja eren addictes a diferents substàncies al seu país i la clau és aconseguir que se sotmetin a tractament per desenganxar-se”, indica Iglesies.

El treball de les dues administracions s'està fent a través del Consorci de Serveis Socials de Barcelona i tindrà dos eixos d'actuació: des del carrer mateix i al centre. D'una banda, els educadors treballaran en medi obert per vincular aquests joves al programa, i, de l'altra, podran anar a un centre obert on, a més de rebre atenció especialitzada en tractament d'addiccions i salut mental, podran cobrir necessitats bàsiques com ara menjar o dutxar-se i també assistir a tallers de diferents tipus de formació.

Tot i que encara s'ha d'acabar de lligar, la intenció és que siguin entitats socials les que gestionin el dispositiu –finançat en un 80% per la Generalitat i en un 20% per l'Ajuntament–. Es tractaria d'entitats que ja atenen joves d'origen immigrant sense referents familiars i que als anys noranta també ho van fer, quan el nombre era molt més alt. També s'està buscant la més idònia pel que fa a l'especialització en salut mental i joves.

Al carrer fent colla

La DGAIA reconeix que hi ha menors que s'escapen perquè no troben referents als centres i el consum de tòxics els porta a viure al carrer en colla i, fins i tot, a delinquir. El principal objectiu dels educadors del nou dispositiu, per tant, serà generar vincles i arrelament i motivar-los perquè es vinculin al programa d'atenció. “La funció serà atendre qualsevol menor que estigui en aquesta situació, independentment que tingui o no la tutela de la Generalitat; si som capaços de captar-los i de vincular-los a aquest recurs d'inserció, segurament després podran entrar en el circuit d'atenció a menors, que és el que hem d'aconseguir”, comenta el gerent de l'Institut Municipal de Serveis Socials, Jordi Sánchez.

L'Ajuntament disposa d'un equip d'atenció a menors estrangers no acompanyats que ha centrat l'atenció en aquests joves i, alhora, s'han fet convenis amb entitats que col·laboren amb el consistori per potenciar els seus equips i guanyar reforços.

“A l'estiu es va fer una aposta per mantenir oberts alguns dels equipaments municipals que en principi tancaven per vacances –com ara casals de barri– per poder atendre aquests joves en llocs on poguessin tenir una certa vinculació”, explica Sánchez. El nombre de nois que inhalen –hi afegeix– no ha crescut i els que formen part del grup no són sempre els mateixos. “És un tema que de vegades aflora mediàticament, però la situació no és diferent de la del mes d'abril”, afirma Sánchez.

LA XIFRA

20
és la xifra de menors
d'origen immigrant i sense referents familiars que s'escapen de centres i viuen al carrer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.