Societat

educació

El alumnes d'FP jurídica tindran prioritat als jutjats

El Departament de Justícia modifica els criteris de la borsa d'interins per afavorir les persones formades en auxili i tramitació processal

A Catalunya, hi ha 323 titulats que se'n podran beneficiar

Professionals ben formats i eficients als jutjats catalans. És el repte que s'ha marcat el Departament de Justícia i, per assolir-ho, una de les mesures que ha acordat és modificar els requisits que es demanen per formar part de la borsa d'interins dels jutjats per tal que els alumnes que superen el grau mitjà de formació professional (FP) de l'àmbit jurídic tinguin preferència per entrar a treballar-hi. Actualment, un 39% dels 7.300 treballadors dels jutjats de Catalunya són interins.

“Volem professionals motivats i formats als jutjats”, afirma el conseller de Justícia, Carles Mundó, per argumentar que aquests estudis meritin a la borsa d'interins, i detalla que aquest canvi entrarà en vigor el febrer vinent. La mesura és important perquè cada mes hi ha un centenar de vacants de funcionaris al jutjat que cal cobrir amb interins, indica la secretària de Relacions amb l'Administració de Justícia, Patrícia Gomà. A més, el departament amb aquesta mesura –única a l'Estat espanyol– vol estabilitzar una plantilla amb massa mobilitat, ja que la majoria de funcionaris –amb oposicions que convoca l'Estat– són de fora de Catalunya i en marxen passats els dos anys obligats. Actualment, hi ha 323 alumnes que han superat aquest cicle formatiu que se'n podrien beneficiar.

El cicle de grau mitjà de gestió administrativa orientat a l'àmbit jurídic es va començar a oferir el curs 2011/2012, amb l'impuls conjunt dels departaments de Justícia i Ensenyament. La formació permet accedir a les places d'auxiliar i tramitador processal. Per ser gestor, cal ser diplomat en dret. Són dos anys de formació, el primer és teòric i el segon es fan pràctiques als jutjats i també en despatxos d'advocats i de procuradors.

L'institut Provençana de l'Hospitalet de Llobregat és un dels primers centres que van oferir aquesta especialització, i aquest curs ja són onze els instituts repartits per tot el territori català que ofereixen aquesta formació, amb un total de 600 places. Núria Blasco, diplomada en dret i professora de l'FP de gestió administrativa en l'àmbit jurídic a l'institut Provençana, assegura que aquesta especialització “obre més portes, i no només en el sector públic sinó també en el privat, en els despatxos d'avocats”. Blasco també detalla que en aquests anys han detectat un canvi en el perfil dels alumnes: “Primer eren més dones adultes, que es preparaven per fer oposicions, i ara hi ha més joves que vénen en acabar l'educació secundària.”

Aquests estudis, tot i ser específics, també tenen fuga d'alumnes, gairebé la meitat dels inscrits, com sovint passa a l'FP perquè les persones troben feina del que estudien o d'altres àmbits. Amb tot, la formació d'àmbit jurídic té força sortida laboral. El director de l'institut Provençana, José Francisco Barraguer, ho detalla en l'estadística del centre: dels 16 alumnes que van acabar el cicle el curs passat, vuit estudiaven, cinc treballaven, dos buscaven feina i un estudiava i treballava.

Nora, de 24 anys, i Cristina Bustos, de 30 anys, són dues alumnes de l'institut Provençana que ja fan pràctiques als jutjats de la Ciutat de la Justícia de Barcelona. “Vaig escollir el jurídic perquè és un plus que tens en la formació de gestió administrativa”, afirma Nora, que afegeix: “Al jutjat, hem vist que tens molta responsabilitat, amb els documents de les persones. I, en els judicis, som la mà dreta del jutge: has de tenir-ho tot organitzat, testimonis, l'enregistrament del judici, les videoconferències.”

Cristina Bustos es dedicava a la perruqueria i la seva “curiositat” l'ha dut a estudiar FP d'àmbit jurídic. “Feia anys que no estudiava i m'ha agradat saber què s'ha de fer en cada moment del procés judicial... fins i tot em plantejo seguir estudiant per fer oposicions”, assegura.

LES XIFRES

3.500
interins
hi ha actualment als jutjats de Catalunya, amb un total de 7.297 treballadors
11
instituts
catalans imparteixen l'FP d'àmbit jurídic. Són a: l'Hospitalet, Barcelona, Girona, i Lleida, entre d'altres

“Es nota que el seu nivell és més alt”

Alejandra Ripoll, lletrada de l'administració de justícia al jutjat penal 4 de Barcelona, és una de les professionals de la judicatura catalana que s'ha ofert per fer de tutora d'alumnes en pràctiques de l'FP d'àmbit jurídic. “Es nota que el seu nivell jurídic és més alt que el d'una persona amb formació bàsica, però cal que trepitgin un jutjat per veure la realitat”, diu.

En tres o quatre mesos, dues hores al dia, els estudiants “visualitzen i toquen un expedient judicial, què són les parts del procés, els tràmits que cal fer...”, afegeix la secretària judicial, que també aprova que facin pràctiques en despatxos d'advocats i de procuradors perquè es familiaritzen amb la documentació que després es tracta al jutjat. Ripoll planteja que per aprofitar millor els coneixements dels alumnes, caldria que fossin destinats en l'àmbit on han fet les pràctiques, ja que el penal té un procediment molt diferent del civil o del contenciós administratiu.

El Departament de Justícia informa que 267 professionals ja han fet de tutors, la majoria lletrats de l'administració de justícia i del cos de tramitació processal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia